In steden worden straks vooral 3,5GHz 5G-masten geplaatst. Deze band is sneller dan de laagste frequentie, maar heeft een bereik van enkele tientallen meters. De snelste 26GHz-frequentie ga je straks alleen in huizen tegenkomen: het bereik is slechts enkele meters.
Dat zijn signalen op zeer hoge frequenties – ze hebben golflengtes van ongeveer een millimeter. Die stralen reiken niet zo ver, maar dragen erg hoge hoeveelheden data met zich mee.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Vuistregel maximaal 3 kilometer. Het bereik van een GSM mast in een buitengebied is gemiddeld 5 kilometer. Hoe verder de locatie van de mast is verwijderd hoe lager de signaalsterkte en hoe meer vermogen het modem van een locatie moet gebruiken om een goede verbinding tot stand te brengen.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Sinds de eerste beschikbaarheid van 5G in Nederland in het voorjaar van 2020, is inmiddels in bijna heel Nederland 5G uitgerold. Nederland heeft intussen zelfs de een-na-hoogste dekking van het 5G-netwerk ter wereld.
Welke smartphone heeft de sterkste antenne? De Huawei P20 Pro heeft met enige afstand de beste ontvangst en kan bovendien een 4g-signaal oppikken op plekken waar andere telefoons dat niet kunnen. De iPhone X is duidelijk het toestel van deze vijf met de minste ontvangst.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
EU 5G Appèl – Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke ernstige gezondheidseffecten van 5G. In een oproep aan de Europese Unie waarschuwen meer dan 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen voor het gevaar van 5G, dat zal leiden tot een enorme toename van onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Je krijgt 50GB internet voor 33 euro, 20GB voor 28 euro en 10GB voor 25 euro. Als je daaronder gaat zitten zit 5G er niet meer standaard bij en moet je een add-on van 2 euro betalen per maand (mocht je dus wel 5G willen). Je kan in plaats van een abonnement ook een databundel nemen bij Vodafone.
Als het gaat om het omarmen van 5G, is Finland een van de koplopers binnen Europa. Daar is de 5G-dekking als percentage van de bevolking de 50% al overschreden. Andere landen die vooroplopen in de uitrol van 5G zijn Oostenrijk, Italië, Nederland, Roemenië, Ierland, Zweden, Duitsland en Spanje.
Binnenkort wordt het 5G netwerk ook uitgerold in Nederland. Wat gaat dit betekenen voor het welzijn van dieren? Marieke de Vrij: 5G leidt tot sensorische overbelasting, vergroting van overprikkeldheid en vergroting van waanzinbeleving bij individuele dieren omdat ze zich niet uit kunnen sluiten van straling.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Volgens de Gezondheidsraad is het onwaarschijnlijk dat 5G nadelige effecten heeft voor de gezondheid. Toch maken sommige mensen zich daar zorgen over. Hoe kunnen artsen daar het best mee omgaan? Het is onwaarschijnlijk en wetenschappelijk niet aangetoond dat 5G nadelige gezondheidseffecten heeft.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Deze straling komt onder andere voor in de industrie en de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan het maken van röntgenfoto's bij de tandarts (röntgenstraling). Of bij het opwekken van energie in een kerncentrale. Ioniserende straling kan ook op natuurlijke wijze ontstaan in de bodem (radon en thoron).
Hoe gevaarlijk de 5G-technologie kan zijn, bleek eind oktober 2018 in Den Haag/NL: Tijdens een 5G test vielen minstens 298 gezonde vogels dood uit de lucht. Ooggetuigen meldden dat ook eenden zich opvallend gedroegen en voortdurend probeerden hun kop onder water te houden.