Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis.Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Steeds meer mensen hebben een basic survivalkit in hun auto liggen, of wat extra eten in huis gehaald. Je hoeft preppen niet meteen te zien als je compleet voorbereiden op de Apocalyps, maar je kunt het ook zien als je voorbereiden op allerlei onvoorziene omstandigheden. Eigenlijk gewoon nuttig voor iedereen dus!
Keuze eten
Zorg voor voedsel wat lang houdbaar is (in dit geval minimaal 3 maanden) zonder dat je het hoeft in te vriezen. Zorg voor voedsel wat snel en gemakkelijk is te bereiden. Koken kost energie en het kan zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Zorg ervoor dat je geen voedsel koopt wat allergieën opwekt.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis.Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
In een grote hoeveelheid iets kopen is vaak goedkoper dan losse stuks. Omdat je alles in tegelijk bereid verbruik je minder gas en elektriciteit dus ook dat scheelt weer. Je hebt thuis heerlijke maaltijden al klaar staan en dus is de kans minder groot dat je duur uit eten gaat of een kostbare take away koopt.
Ik vind het zelf fijn om 2 keer per week te preppen. In principe kan je bijna alles meal preppen. Zowel voor je ontbijt, als je lunch als je diner. Je kan rijst, pasta en granen voorkoken en je kan groentes snijden.
Flessen water voor drie dagen. Reken op drie liter per persoon per dag. Denk ook aan je huisdieren. Eten dat je lang kunt bewaren, zoals bonen in blik.
Mealpreppen is gezond, maar dit betekent echter niet dat het minder lekker hoeft te zijn. Verse ingrediënten kun je maar enkele dagen bewaren, dus houdt daar rekening mee bij het preppen van sportmaaltijden.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Tip 6: Doe wat werkt voor jou! De ene persoon vindt het prettig om de voeding voor een week vooruit te bereiden. De vriezer is hier dan een onderdeel van, gezien je bereid voedsel maximaal 3 dagen in de koelkast kunt bewaren. Ook kost de mealprep zelf dan meer tijd.
Een beetje zout is altijd nodig
Je hebt niet alleen energie nodig om te overleven, maar ook vitamines en mineralen, die niet in je lichaamsvet zijn opgeslagen. Vooral een tekort aan zout wordt je vrij snel fataal (schattingen lopen uiteen van één tot 3 weken).
Een ideaal gerecht om al eerder te maken voordat je het gaat eten zijn wraps. Deze zijn vaak makkelijk te bereiden en kun je in de koelkast goed bewaren, bijvoorbeeld deze wrap met kip. Prep je meal en geniet later!
Onderdelen van het noodpakket zoals onze overheid dit adviseert zijn onder andere voedsel en water voor drie dagen, een radio, een zaklamp, eerste hulp-kit, lucifers, kaarsen, dekens, gereedschap en een waarschuwingsfluitje.
Wateropslag – sla voldoende water op
De aanbevolen waterhoeveelheid om op te slaan voor rampen en calamiteiten is volgens onze overheid 3 liter per persoon voor minimaal 3 dagen. Veel adviezen op dit gebied gaan iets verder en adviseren je om minimaal genoeg water voor tien dagen op te slaan.
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon. Genoeg voor een verantwoorde maaltijd.