Om je darmen te reinigen voor een coloscopie krijg je in het ziekenhuis een recept voor een laxeermiddel met bijbehorende instructies mee. Het middel zelf kun je ophalen bij de apotheek. De meest voorgeschreven laxeermiddelen zijn: Moviprep, Klean-Prep, Colofort en Picoprep.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Door 1 keer per 1 à 2 dagen de darmen te spoelen is er gemiddeld 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting (dus geen of minder incontinentie). Door darmspoelen kunt u zich veiliger en vrijer voelen.
Wanneer je nog nooit een darmspoeling ondergaan hebt, dan is ons advies om een kuur van 4 behandelingen te doen. In één behandeling krijgen we namelijk nooit de hele darm schoon.
Wat mag u wel eten
Kaas, gekookt ei, hagelslag, chocopasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan. Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
De auteurs waarschuwen voor ernstige bijwerkingen van zo'n darmspoeling. Het zou kunnen lijden tot darmkrampen, diarree, overgeven, een verstoorde zoutenbalans, nierfalen, darmperforaties en ontstekingen. Het lichaam regelt de afvoer prima zelf.
Nee, een darmspoeling doet geen pijn. Als de zachte canule ingebracht wordt, is dat even een seconde een ongemakkelijk gevoel. Zoals wanneer een zetpil ingebracht wordt. Daarna kan het nog een paar minuten duren voordat je lichaam aan de canule gewend is.
Door het water wordt er een reflex in de darm opgewekt die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt. Hierdoor verlaat de ontlasting samen met het ingebrachte vocht het lichaam via de anus. Dit duurt ongeveer 60 minuten.
Zelf een klysma toedienen
Een klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water - op lichaamstemperatuur - via de anus. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer, en voldoende tijd om het water af te laten vloeien. 1 Sluit de afsluiter op de aanvoerslang en vul de klysmazak met het water.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van gemberwortel kan het helpen bij het bestrijden van aan ontstekingen gerelateerde darmklachten en problemen met de spijsvertering en stoelgang. Gemberwortel kan gebruikt worden in supplementvorm om er zeker van te zijn dat je dagelijks een gelijke dosis binnenkrijgt.