Gist is een soort schimmel. Op de vlekjes komen vaak kleine schilfers (velletjes). Het kan jeuken. U kunt de vlekjes behandelen met een speciale shampoo of crème.
warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze gisten zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken. Daarbij vormt de P. ovale gist mogelijk stoffen die de pigmenaanmaak remmen.
Bij verstoring van dit evenwicht kan er een schimmel- of gistinfectie optreden. Bijvoorbeeld na een beschadiging van de huid, in een warme, broeierige huidplooi (oksels, liezen). Bij een sterk verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij aids patiënten) kunt u last krijgen van uitgebreide schimmel- of gistinfectie.
De huidinfectie wordt veroorzaakt door een bepaalde gist (de pityrosporon - gist). Een gist is een soort schimmel die bij veel mensen op de huid voorkomt. De meeste mensen hebben hier geen last van. Maar bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid beschadigen.
Iedereen heeft namelijk gisten (of eigenlijk schimmel) op zijn huid. Over het algemeen heb je hier ook helemaal geen last van, maar bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. Hierdoor raken de pigmentcellen verstoord en ontstaan er vlekjes.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Gist is een eencellige schimmel. Veel gisten zijn betrokken bij de productie van voedingsmiddelen zoals brood of bier, maar andere kunnen een impact hebben op de gezondheid van mens of dier.
De activiteit van gist sterft echter af bij een temperatuur van gemiddeld zo'n 60*C. Anders gezegd sterft gist tijdens het bakken van brood een snelle dood en is niet meer actief.
De huid kan roze, lichter of donkerder worden. Een lichtgekleurde huid heeft de neiging donkere vlekken te krijgen, terwijl een donkergekleurde huid lichter lijkt te worden. In sommige gevallen van tinea versicolor wordt de huid wit omdat de schimmel azelaïnezuur produceert, dat de huid bleekt en lichter maakt.
Gist kan de wondheling bevorderen door het beschermen en helpen herstellen van huidweefsel. De anti-oxidanten die het bevat dragen daar aan bij: gist is rijk aan betaglucan.
Bij een huidschimmel duurt de behandeling ongeveer 4 weken. De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen.
Huidschimmel kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is het niet gevaarlijk. Huidschimmel gaat niet altijd vanzelf over en ondanks dat het niet gevaarlijk is, is het wel erg besmettelijk. Zorg daarom dat je huidschimmel tijdig behandelt met Canesten SKIN Crème.
Candida is een gist, en geen ziekte. Pas wanneer de balans verstoord is, kan de gist zich tot een schimmel ontwikkelen. Een candida-infectie is in zoverre besmettelijk, dat je bij iemand anders een teveel aan candida kan veroorzaken.
Niet te verwarren met psoriasis, is Pityriasis Rosea een huidaandoening die ook roodheid en met name rode vlekken oplevert. Die vlekken kunnen verschijnen op de buik, rug, armen, maar ook in de hals en prominent op het gezicht. Dit verschijnsel wordt ook wel huidgriep genoemd.
Op de vlekjes komen vaak kleine schilfers (velletjes). Het kan jeuken. U kunt de vlekjes behandelen met een speciale shampoo of crème. Zomergist is niet gevaarlijk en niet besmettelijk.
Diagnose vitiligo
Soms zie je echter dat huisartsen in eerste instantie denken aan een schimmel en je een anti-schimmel creme mee krijgt. Als dat niet helpt wordt vaak door de huisarts of dermatoloog de diagnose vitiligo gesteld. Vitiligo kenmerkt zich door witte vlekken. De vlekken variëren qua vorm en grootte.
Huidgriep wordt door uw huidarts ook wel “pityriasis rosea” genoemd. Het is een relatief vaak voorkomende maar onschuldige huidaandoening, die vanzelf weer overgaat binnen enkele weken.
Voordat je droge gist kunt gebruiken, moet je het eerst oplossen in lauwwarm water of melk. Door de gist op te lossen in warm water activeer je de gistcellen, zodat ze hun werk kunnen doen.
Wat niet mag:
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
De gist kan nu – in 'gistjaren' tot wel 800 jaar oud worden: ongeveer tien keer ouder dan normaal.
Gisten zijn eencellige micro-organismen die onder de schimmels vallen. Ze worden overal in de natuur aangetroffen maar vooral op planten en fruit. Gisten zijn betrokken bij de productie van wijn, bier, brood en diverse andere producten. Gisten hebben voor hun groei altijd suiker nodig.
Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie is behandeling met een antischimmelmedicijn in de vorm van een vaginale crème, tablet of zetpil meestal voldoende.
Gisten hebben suiker nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct. De bakker gebruikt gist om de suikers in het deeg om te zetten in koolzuurgas.
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging. Smeren, smeren, smeren dus!