Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Ja kokosmelk is erg gezond! Kokosmelk is namelijk rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Hierdoor kan kokosmelk uw tanden en botten sterk houden. Daarnaast kan kokosmelk zorgen voor het behoud van de weefsels van het hart, de nieren, de hersenen en de spieren.
Kokosmelk bevat verzadigd vet en dat kan leiden tot een verhoogd cholesterol. Ook kun je aankomen als je er teveel consumeert vanwege de hoeveelheid calorieën. Het voordeel: de verzadigde vetten zorgen er wel voor dat je snel een 'vol' gevoel krijgt.
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Meerdere wetenschappelijk onderzoeken vanaf 2010 tonen aan dat verzadigde vetten uit melkproducten gezond zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je dik zou worden van volle melkproducten zoals roomboter, volle kwark of volle melk.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Wat mij betreft staat Go-Tan biologische kokosmelk met stip op 1. Deze is alleen wat lastiger te verkrijgen. Een goede tweede plaats is in dit geval de kokosmelk van Aroy-D.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Er zit 2 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) kookroom, waarvan 1,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bij kokosmelk denk je vaak aan Thaise curry's of Indonesische rendang, maar het blik is multi-inzetbaar. Het geeft elk gerecht een romige, lichtzoete smaak die zowel in hartige als zoete recepten heel mooi gebruikt kan worden.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Kokosroom
Kokosroom is een geweldige veganistische vervanger voor crème frache. Kokosroom heeft een hoog vetgehalte zoals creme fraiche, dus het geeft je een vergelijkbare consistentie. Kokosroom heeft echter een sterke smaak die goed naar voren komt in het recept.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Gebruik ongezoete slagroom in plaats van kookroom
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt doordat kookroom een gezonde variant is van slagroom (de mate waarin deze gezond te houden is). Het is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Helaas valt dat van bounty's niet te zeggen. Ze leveren vooral veel suiker en ongezonde vetten, met nog wat kunstmatige geur- en smaakstoffen.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Kokos bevat per 100 gram ongeveer 3 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 40 gram vet en is hierdoor geschikt voor een voedingspatroon laag in koolhydraten of binnen het ketogeen dieet.