Is roggebrood gezonder dan volkorenbrood? Voor het antwoord hierop moeten we het met elkaar vergelijken. In een snee volkorenbrood zitten wat minder calorieën, namelijk 82. Het bevat ook iets minder vet (0,7 gram), minder koolhydraten (13,8 gram), minder suikers (0,7 gram) en minder vezels (2,3 gram).
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Roggebrood bevat veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook antinutriënten. Dit zijn stoffen die de opname van bepaalde voedingsstoffen verstoren. Een grote hoeveelheid roggebrood kan ervoor zorgen dat je lichaam weinig zink of ijzer op kan nemen.
Roggebrood is net als pumpernickel rijk aan lignanen, plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met een groot aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartziekten, overgangsklachten, osteoporose en borstkanker .
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Onderzoek toont aan dat rogge diabetes kan controleren, kan helpen bij gewichtsverlies en kanker en hart- en vaatziekten kan bestrijden. Volgens een onderzoek van Harvard University zijn onbewerkte volkoren granen zoals rogge, gierst, quinoa en haver veel voedzamer dan geraffineerde tarwe.
Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn. Maar of zuurdesembrood hierdoor echt gezonder voor je is, is niet aangetoond.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Sommige broden zijn voedzamer dan andere. Om een gezond brood te kiezen, kunt u op zoek gaan naar varianten die gemaakt zijn van 100% volkoren- en/of gekiemde graanmeelsoorten. Zorg ervoor dat uw brood weinig toegevoegde zoetstoffen bevat. Een paar goede opties zijn zuurdesem-, rogge-, lijnzaad- en haverbrood .
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Rogge was tot het begin van de 20e eeuw het meest gebruikte graan voor brood. In rugbrød worden alle delen van het graan gebruikt. Naast het voorzien van het lichaam van energie, bevat het graan ook veel vitaminen, mineralen en vezels, wat het brood erg voedzaam maakt en de spijsvertering op gang houdt .
Rogge verlaagt insulinerespons, verbetert bloedglucoseprofiel
Uit dit cross-overonderzoek bleek dat het endosperm roggebrood en het volkoren roggebrood (vooral het ‘zuurdesem’-brood met melkzuur) de bloedsuikerspiegel het beste onder controle hielden en de eetlust reguleerden.
Rogge kan je helpen om af te vallen
In de wereld van granen wordt rogge gezien als superieur aan gerst en tarwe als het gaat om gewichtsverlies. Rogge bevat meer vezels dan alle andere gangbare granen, en vezelrijke voeding zorgt ervoor dat je je sneller vol voelt. Hoe sneller je je vol voelt, hoe minder je zult eten.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Volkorenbrood zou onderdeel moeten zijn van een algeheel uitgebalanceerd en gezond dieet en levensstijl om gewichtsverlies te ondersteunen. Naast het genieten van volkorenbrood, zijn hier enkele dingen die u kunt doen om uw gewichtsverliesdoelen te ondersteunen: Neem fysieke activiteit op in uw levensstijl. Geef prioriteit aan kwaliteit en voldoende slaap.
Dit makkelijk te snijden roggebrood (kruimelt niet!) is perfect voor sandwiches: pastrami, corned beef, een Reuben of gewoon gegrilde Zwitserse . Het is ook lekker als toast, een fijne toevoeging aan roerei.
Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo'n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën.
Terrasana roggebrod (¢4,70 voor 400 gram) is te koop bij Ekoplaza. De biologische rogge wordt pas gemalen nadat het twee tot drie dagen is ontkiemd. Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood.
Het vezelgehalte van rogge is het hoogst van alle gangbare granen. Typisch roggebrood bevat ongeveer drie keer zoveel vezels als wit tarwebrood, voornamelijk omdat het zetmeelrijke endosperm van rogge twee keer zoveel celwandcomponenten bevat dan tarwe. Ook wordt rogge doorgaans gebruikt als volkoren graan, in tegenstelling tot tarwe.
Concluderend is roggebrood effectief in het verlagen van serum totaal- en LDL-cholesterolconcentraties bij mannen met verhoogd serumcholesterol . Goede naleving van het consumeren van een relatief grote hoeveelheid roggebrood in het gebruikelijke dieet geeft aan dat roggebrood een praktisch dieetmiddel biedt om serumcholesterol bij mannen te verlagen.
Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.