Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%.In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger. Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Er zit 0,7 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) kookroom light, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche!
Het cholesterol dat in slagroom zit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van kinderen. Het is een snelle bron van energie en wordt niet opgeslagen in het vetweefsel; je wordt er dus níet dik van!
Slagroom is room met een vetpercentage van ongeveer 35%. Vanwege dit relatief hoge vetpercentage kun je het goed kloppen tot slagroom. Producten die als 'room' (en dus niet als slagroom) worden verkocht, hebben een lager vetpercentage. Hoe lager het vetpercentage, des te ongeschikter ze worden om te kloppen.
Zorg er daarom voor dat de slagroom minimaal een vetpercentage heeft van 35% Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Kookroom
Als je een restje kookroom in de koelkast hebt staan, kun je het in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Als je kookroom nodig hebt, druk je een bevroren blokje kookroom uit de vorm.
Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen. Kookroom bevat minimaal 10% vet.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Meerdere wetenschappelijk onderzoeken vanaf 2010 tonen aan dat verzadigde vetten uit melkproducten gezond zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je dik zou worden van volle melkproducten zoals roomboter, volle kwark of volle melk.
Er zitten 21 kilocalorieën in 1 eetlepel (10 gram) kookroom. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kookroom'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bereiding Lange wandeling koffie:
Voeg de kookroom toe en roer tot de chocolade is gesmolten en het mengsel glad is. Giet de koffiezz erbij , voeg kaneel toe, en klop tot een schuimig mengsel. Wil je de kaneel koffie warm serveren , giet het dan in 4 hittebestendige glazen of mokken.
Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room. Gebruik bij voorkeur volle koffiemelk. Voeg het pas toe aan een saus of soep wanneer het niet meer verhit hoeft te worden, anders bestaat de kans dat het gaat schiften.
De dikke massa die overblijft wordt gekookt op een laag vuur totdat hij de dikte van crème fraîche heeft. De meeste kazen worden gemaakt door stremsel toe te voegen aan de verse melk. Het grote verschil met deze kaas is dus dat er geen stremsel aan te pas komt, maar citroenzuur. Het eindresultaat is verse mascarpone.
Kookroom is namelijk een roomsoort die bij gebruik van hoge temperaturen niet schift, maar die toch een relatief laag vetpercentage heeft: zo'n 20%. Het wordt gebruikt om sauzen, soepen en hartige taarten romig te maken en in te dikken.
Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan! Als je niets 'zuur' ruikt, dan is de room quasi zeker nog goed.
Kookroom ligt onder verschillende namen in de schappen. Het is (meestal) hetzelfde als koksroom of culinaire room. Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten.