De rust en ruimte, de weidse uitzichten, Friese Meren, Waddenzee en historische stadjes, de mooie dorpjes, eigen taal, het fierljeppen en Skûtsjesilen… Heel eigen, heel fijn! Om verliefd op te worden.
Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter. De provincie stond vooral bekend vanwege de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie. Toerisme, met name op de meren in het zuidwesten van de provincie en op de Waddeneilanden, is in de zomer een belangrijke bron van inkomsten.
Friesland is bestempeld als topdestinatie door Lonely Planet, National Geographic en The New York Times. Hoe kan het ook anders, met twee UNESCO Werelderfgoederen, twee Dark Sky Parks, prachtige meren, eindeloze stranden, terpen en elf cultureel-historische steden?
In Zuidwest Friesland vind je maar liefst zeven van de beroemde Elfsteden. Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward hebben stuk voor stuk veel te bieden. En het mooie is, als je je bezoek aan deze historische steden aan elkaar knoopt, maak je je eigen Elfstedenroute in een ontzettend mooie regio.
De Rakken | Ontdek Woudsend, het mooiste dorp van Friesland.
Natuurlijk heette Friesland vroeger ook Vriesland, observeerde toen iemand. Er waren in 2007 72 mensen die Van Vriesland heetten, en niemand heette Van Friesland. Ook Frankrijk zie je in die oude vormen vaak gespeld als Vrankrijk.
Friezen zijn sterk met elkaar verbonden en zijn het meest trots op hun provincie. Standaardnederlands is door het hele land de norm. Daardoor is het niet uniek voor de provincies en daarmee geen trotsmaker voor de Noord- en Zuid-Hollanders.
Dat was van 1515 tot 1524. In 1581 werd Friesland weer zelfstandig en ging samenwerken in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden. In 1795 werd Friesland een provincie van de Bataafse Republiek. Vanaf 1815 was het een provincie in het Koninkrijk der Nederlanden.
De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeën). Zo worden Friezen vaak omschreven. De Friezen hebben eigen sporten zoals Fierljeppen (over sloten heen springen met stokken).
Typisch Fries is van water en bootjes houden, van rust en ruimte, van de greiden en de seedyk, van de brede horizon. Ook import-Friezen hebben toegang tot deze categorie.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.
Pompeblêdden is Fries voor plompe- of waterleliebladeren. Deze 7 pompeblêdden staan symbool voor de 7 zeelanden, net zoals de 7 blokjes in het wapen. In 1897 werd de vlag door Gedeputeerde Staten erkend. In 1927 werd de vlag voor het eerst officieel gebruikt op het Provinsjehûs.
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
De 17 keuren en 24 landrechten van het Friese volk zijn tussen de 11e en 13e eeuw in het Oudfries geschreven, een Germaans dialect. Vanaf het moment dat hertog Albrecht van Saksen in 1498 besloot dat het Nederlands de bestuurstaal in Friesland moest worden, werd het Fries voornamelijk een gesproken taal.
Zeilen op de Friese meren, wandelen over de dijk langs het IJsselmeer met de wind door je haren, tot je middel in de modder bij Moddergat, hoppen van Elfstedenstad naar Elfstedenstad, dwalen door de bossen bij Beetsterzwaag, lunchen op een klif, koffie drinken in de leukste conceptstore, logeren op een drijvend ...
Naast zijn bloeiende bedrijfssector is Friesland ook een geweldige plek om te wonen. De provincie heeft een rijke culturele erfgoed en herbergt een aantal charmante steden en dorpen, elk met hun eigen unieke karakter en attracties.
Heerenveen is vooral bekend door het schaatsen en het voetbal, maar heeft véél meer te bieden. Door de gezelligheid en sfeer is het centrum dé plek om te winkelen.
Olterterp, ten oosten van Beetsterzwaag, is het kleinste dorp van de gemeente met ongeveer 90 inwoners.
Oudste stad van Friesland
Stavoren is de oudste van alle Friese steden. Wat nu een leuk en gezellig watersport stadje is, was vroeger een drukke en actieve handelsstad. Er werd handel gedreven via de Oostzee en de Rijn. In 1060 kreeg de stad stadsrechten en speelde een belangrijke rol in de Oostzeehandel.
Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners. Op grond van hun inwoneraantal kunnen Drachten en Heerenveen ook als steden beschouwd worden.
Friesland. Veel Friezen zijn trots op hun taal, 59 procent noemt dit bij de belangrijkste dingen. Jongeren zijn daarnaast ook erg trots op de mentaliteit van hun provinciegenoten: nuchter, betrouwbaar, recht door zee, trots. Ouderen noemen vaker de natuur, het landschap en de Elfstedentocht.