WAT ZIJN VEGAN SCHOENEN? Vegan schoenen zijn geproduceerd zonder dierlijke materialen. Oftewel, geen leer, suède of nubuck, maar wel rubber, appelschillen en karton. Zelfs de lijmsoorten die gebruikt worden en al het andere materiaal waar de schoen mee gemaakt wordt, is geheel diervrij.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Bij een vegan eetstijl eet je niets dat afkomstig is van dieren. Bij vegan schoenen worden ook helemaal geen dierlijke materialen gebruikt. Veganisten letten niet alleen op voeding, maar voeren dit door in hun hele leefstijl. Zij dragen in principe ook geen schoenen waarin dierlijke materialen zijn verwerkt.
Vaak wordt wel gedacht dat een vegan geen dierlijke producten eet, maar men staat er niet bij stil dat het meer is. Een veganist gebruikt gewoon geen dierlijke producten en dus ook geen schoenen waar dierlijke producten in zijn verwerkt zoals leer. Dus geen uggs, maar plantaardige of synthetische alternatieven.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de productie van wol bepaald niet diervriendelijk is. Daarbij komt dat het ook niet goed is voor het milieu. De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen.
Kleding, schoenen en andere producten kunnen dierlijke materialen bevatten zoals: bont, leer en Suède, wol en vilt, dons en veren en zijde. Alternatieven zijn plantaardige materialen zoals hennep en katoen en synthetische materialen zoals viscose en polyester.
Wat is vegan mode? Waarom je voor vegan kleding zou kiezen: klimaatimpact en dierenleed. Welke materialen zijn dan niet vegan? (Het gaat om meer dan wol en vilt, leer en suède, bont, zijde, veren en dons; ook van deze dierlijke materialen wist je niet dat ze vaak gebruikt worden in kleding en cosmetica.)
#3 Dr.
Dit zijn de Dr. Martens 2976 en zijn te koop in leer of in vegan leer. Wat pasvorm betreft lijken deze erg op de Pascal boots en daarom raden we je aan om gewoon voor je normale maat te gaan.
Martens lopen heerlijk. Doordat de boots voorzien zijn van de bekende 'bouncing soles' lopen ze super comfortabel. Dit zijn een soort luchtkussentjes waar je op loopt. Daarnaast zijn de schoenen van leer dat ademt, waardoor je minder snel last hebt van zweetvoeten.
De Dr. Martens Jadon is ook verkrijgbaar in een vegan variant. Deze zijn nét wat anders door de zwarte stiksels en beige hiellus. Dat deze boots vegan zijn, zegt natuurlijk meer over het materiaal dan over het model.
Kokos en hennepproductie kunnen hier een antwoord op bieden. Kokosproducten zij een goede wol vervangers. Ook Nullarbor, een veganistische wol is gemaakt van bijproducten van de kokosnoot.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.
Acryl. Acryl is een synthetische stof die voornamelijk gebruikt wordt als de goedkopere tegenhanger van wol. Acryl is eigenlijk een soort plastic. De stof is vegan, maar eigenlijk niet duurzaam.
Medicinaal gelooide schapenvachten staan erom bekend dat je, dankzij het speciale looiproces, de schapenvacht gewassen kan worden. Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden.
Vegan bier
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
Vegan leer: diervriendelijk en duurzaam of een synoniem voor plastic? Vegan leer, gemaakt van niet dierlijke producten, lijkt de meest diervriendelijke en duurzaamste optie voor de productie van artikelen van leer.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.