Het woord "ego" gebruikt men algemeen voor de identificatie van het zelf met een onjuist denkbeeld. Als "zelfbeeld" is het dus onecht in die zin, dat het denkbeeld over zichzelf niet overeenkomt met de werkelijkheid.
Het ego vertegenwoordigt het gedeelte van jou dat is verbonden aan jouw zelfbeeld. Je ego omvat, zoals ik het zie, je identiteit, je aangenomen zelfbeeld en de bijbehorende rollen. Inclusief je set van gedachten, meningen, overtuigingen en de daaruit voortvloeiende emoties.
De term ego wordt in de spreektaal vaak gebruikt als een verwijzing naar iemand die hebberig is en bijvoorbeeld alles voor zichzelf opeist. Als iemand sterk op zichzelf is gericht of zich sterk als een afgescheiden identiteit opstelt, dan wordt zo iemand egocentrisch genoemd. Bij zelfzucht spreekt men van egoïsme.
Je ego ontstaat doordat je in je hoofd leeft; doordat je aldoor, bewust en onbewust, aan het denken bent en daarmee dus een beeld van jezelf (positief of negatief) 'bedenkt' en in stand houdt.
Je ego kan gekrenkt worden. Jij niet. Wanneer iemand je beledigt dan komt je ego in beweging. Je ego laat je direct weten dat deze boodschap haaks staat op het beeld dat je van jezelf hebt, dat het een slechte opmerking is en dat je je om deze reden erg slecht moet voelen.
Kenmerken van een té aanwezige ego: Geen hulp willen aanvaarden in situaties waar je eigenlijk niet veel vanaf weet. Niet luisteren naar iemand die niet dezelfde mening deelt. Vaak gestrest zijn door onbegrip naar andere mensen.
Vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, barst van de ambitie en heeft weinig empathie voor anderen. Zo'n iemand noemt men een narcist. Onder narcisme verstaan we in dit artikel de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS).
Als je, zoals de meeste mensen, door je ego wordt geleefd, dan ziet je leven er zó uit: je bent ongeduldig, ontevreden, vlug geïrriteerd, je voelt je tekortgedaan en je ziet op die manier niets van de mooie dingen in de wereld, in anderen en in jezelf.
Een gezond ego is een ego waarbij je vanuit een realistisch zelfbeeld jezelf die kernwaarden en kwaliteiten toekent die daadwerkelijk bij je passen. Wanneer het je lukt om dit onafhankelijk van het oordeel van anderen met zelfvertrouwen in te zetten, zal dit je beïnvloedingskracht vergroten.
Ego is onze bewuste geest
Je zou het kunnen omschrijven als het beeld wat je van jezelf hebt, of je bewuste geest, waar je gedachtes en percepties op gebaseerd zijn. Het kan ook worden omschreven als een gevoel dat je belangrijk bent of als veel zelfvertrouwen. Daar komt dan ook de opmerking over een groot ego vandaan.
Iedereen heeft een ego, maar wat is het precies? De term ego kun je omschrijven als een bepaald zelfbeeld dat je in het verleden geholpen heeft om je op een specifieke manier te positioneren ten opzichte van de omgeving. Een mens heeft meerdere ego's waar hij op terug kan vallen.
Het brein, dat deze illusie bouwt over wie jij bent, dat stemmetje in je hoofd noemen we het EGO. Het bevind zich in ons onderbewustzijn. Cognitief speelt ons “denken” zich af in twee van elkaar gescheiden delen van onze hersenen, te weten het bewustzijn en het onderbewustzijn.
ego (zn) : identiteit, ik, persoonlijkheid.
Het ego is de component van persoonlijkheid die verantwoordelijk is voor het omgaan met de werkelijkheid. Het ego ontwikkelt zich vanuit het id tijdens de kindertijd. Het doel van het ego is om op een veilige en sociaal aanvaardbare manier te voldoen aan de eisen van het id.
Wanneer zelfzorg geen prioriteit is, voel je snel de gevolgen. Alles wordt moeilijker; werk, ouderschap, relaties, zelfs plezier, omdat je uit balans bent. Je behoeften vooropzetten is daarom niet egoïstisch. Ironisch genoeg kun je meer geven omdat je dan een keuze hebt.
De term 'ego-ontwikkeling' geeft aan dat het ego gedurende de gehele levensloop aan verandering onderhevig is (of zou kunnen zijn). Daarmee onderscheidt dit model zich van psychoanalytische theorieën van de ego-ontwikkeling, die veelal de ontwikkelingen in de eerste levensjaren betreffen.
Alleen maar aan jezelf denkt en niet aan anderen. Voorbij gaat aan de gevoelens en belangen van de ander. Nooit bereid bent iets voor een ander te doen. Je alleen voor een ander klaar staat wanneer je er zelf beter van wordt.
De leraar Eckhart Tolle definieert ego als de identificatie met gedachten. Daarmee bedoelt hij dat je de (onbewuste) gedachten in je hoofd voor waar aanneemt en daar je gevoel van eigenwaarde aan ontleent. De gedachten kun je zien als 'de bril waardoor je de werkelijkheid waarneemt'.
ego's (meerv.) Voorbeeld: `Dat niemand zijn foto's de moeite waard vond, heeft zijn ego wel gekwetst.
Hoe is dit mogelijk? Wayne W. Dyer beschrijft dit proces prachtig in zijn film, The Shift, waarin hij zijn afkorting voor EGO introduceert: Edge God Out, ofwel: Zet God buitenspel. Het Ego zet de onmetelijke kennis van onze bron buitenspel.
Egoist definities
Afbreekpatroon: ego·ist Verbuigingen: egoïsten (meerv.) Verbuigingen: egoïstje (verkleinwoord) een zelfzuchtig persoon Voorbeeld: 'Veel mensen hebben een hekel aan egoïsten. ' .
Een alter ego, letterlijk 'andere ik' in Latijn, is een tweede persoonlijkheid waarmee een persoon zich onderscheidt van zijn werkelijke identiteit. In fictieverhalen wordt deze term vooral gebruikt om personages met verschillende identiteiten of verschijningsvormen te beschrijven, zoals superhelden of geheim agenten.