Een computervirus of computerworm is een schadelijk softwareprogramma dat zichzelf kan repliceren op computers of via computernetwerken zonder dat je in de gaten hebt dat je computer geïnfecteerd is.
Bot worms veranderen een geïnfecteerd systeem in zogenoemde 'zombies' of 'bots'. Dit soort systemen vormen dan een netwerk, een botnet genaamd, dat gebruikt kan worden door een hacker of 'botmaster'. De botmaster heeft controle over alle geïnfecteerde computers en kan elke computer opdrachten laten uitvoeren.
Het verschil met een computervirus is dat een worm zichzelf verspreidt over het net, terwijl een virus dit op zichzelf niet kan. Een computervirus heeft een host nodig zoals een bestand of e-mail. Dit is in het voordeel van een computerworm.
Een computervirus of virus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem.
Een virus infecteert uw apparaat door zijn programmacode (of “payload”) in te voegen in een programma of bestand en de systeembronnen te gebruiken om zichzelf te kopiëren en te verspreiden.
Clop Ransomware
“Clop” is een van de nieuwste en gevaarlijkste ransomware-dreigingen. Het is een variant van de bekende CryptoMix-ransomware, die zich vaak op Windows-gebruikers richt.
1. MyDoom, 2004. Veroorzaakte voor circa 48 miljard euro aan schade. MyDoom was een worm, een virus dat zich zonder geactiveerd te hoeven worden naar andere computers verspreidt.
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Een antivirus-app is niet alleen de beste manier om malware op uw Android-telefoon automatisch te detecteren en te verwijderen, maar ook om te voorkomen dat uw telefoon in de toekomst geïnfecteerd raakt. Installeer AVG AntiVirus voor Android om uw Android-apparaat in realtime te beschermen tegen malware.
Regenwormen (Lumbricidae) zijn een familie van ongewervelde dieren die behoren tot de ringwormen (Annelida). Regenwormen behoren tot de oligochaeten, een groep van wormen die de zee verlaten hebben en in zoetwater maar ook op het land kunnen leven.
“Als ie uitstaat, kan ie ook niet gehackt worden en andere computers besmetten.” Volgens computerbeveiligingsexpert dr. Sjouke Mauw van de faculteit Wiskunde en Informatica is het na werktijd uitzetten van pc's geen oplossing. “Je vermindert slechts het tijdsframe waarbinnen een hacker kan aanvallen.
Een hacker is iemand die, zonder toestemming, inbreekt in het systeem of account van iemand anders. Zelfs het raden (en gebruiken) van iemands wachtwoord wordt beschouwd als hacken. Er bestaan ook zogenaamde ethische hackers.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Wetenschappers tonen voor het eerst aan dat een wifi-netwerk geïnfecteerd kan worden met een virus dat zich in dichtbevolkte gebieden net zo gemakkelijk verspreidt als een eenvoudige verkoudheid. “Wifi-netwerken zijn in toenemende mate het doelwit van hackers,” vertelt onderzoeker Alan Marshall.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Op dit moment hebben we geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Kaspersky (hoofdkantoor in Rusland) een gevaar vormt voor zijn gebruikers. Als je echter bezorgd bent dat Kaspersky een gevaar voor je veiligheid wordt door de recente geopolitieke spanningen, zijn er veel geschikte alternatieven, zoals Norton en Bitdefender.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.