Brons is een legering van koper en tin. Het verschil met koper is dat door de toevoeging van tin het koper veel minder gassen opneemt, waardoor er tijdens het stollen minder luchtinsluitsels ontstaan. Brons is door deze legering minder buigzaam en twee keer zo hard geworden, waardoor voorwerpen minder snel slijten.
Een belangrijk voordeel van brons ten opzichte van vuursteen was de mogelijkheid om versleten of stomp geworden gereedschappen om te smelten tot nieuwe. Eenmaal versleten was een vuurstenen werktuig daarentegen vrijwel waardeloos. Steeds meer werd dit brons dan ook gebruikt voor de aanmaak van gereedschap- pen.
Brons werd al snel belangrijk bij het maken van wapens, werktuigen en sieraden in de nederzettingen. Geslepen bijlen van vuursteen of natuursteen braken vaak bij gebruik, maar bij bronzen bijlen was dat niet het geval. Bronzen voorwerpen kunnen weer worden omgesmolten tot nieuwe werktuigen, wapens en sieraden.
Duurzaamheid: Brons is zeer duurzaam en kan vele jaren meegaan zonder te breken of te verslijten. Dit maakt het ideaal voor toepassingen waarbij duurzaamheid belangrijk is, zoals de bouw en de scheepsbouw.
Messing heeft in het algemeen slechte slijtage-eigenschappen in vergelijking met brons. Een legering met een paar procent lood verhoogt de weerstand tegen slijtage een beetje, maar het blijft slecht. Er zijn geen messinglegeringen met een zeer hoog percentage lood.
Brons heeft over het algemeen een stabiele prijsbeweging. Dit betekent dat de prijs niet volatiel is. De huidige LME dagkoers van brons ligt rond de € 3,90 per kg.
Brons roest ook.
Net als ijzer corrodeert brons ook in de buitenlucht, waardoor een corrosielaag onstaat. Van nature is brons gelig van kleur, vergelijk het maar met messing.
Is brons regenbestendig?: ja, maar brons kan wel gaan oxideren, ( dat is de groene kleur die ontstaat zoals vaak te zien is bij antieke bronzen beelden in steden ) en dit is een natuurlijk proces. maar dat wil niet zeggen dat dat niet mooi is maar meer een kwestie van smaak.
Een bronzen voorwerp is namelijk uiterst duurzaam; wanneer het alleen bedoeld is om naar te kijken gaat het inderdaad 'eeuwig' mee. Het meest bekende gebruik vandaag de dag is daarom het kunstzinnige gebruik.
Voor hardnekkig vuil of vlekken kunt u een milde azijnoplossing of een in de handel verkrijgbare bronzen reiniger gebruiken. Spoel altijd goed na het reinigen om eventuele resten te verwijderen. Voor het polijsten van brons kunt u een zachte doek of borstel gebruiken met een kleine hoeveelheid metaalpoets.
Omdat brons een zeldzaam en kostbaar materiaal is werden voorwerpen vaak hergebruikt en zelden weggegooid.
Brons is een zwaar metaal, waardoor zelfs kleine beeldjes al enkele kilo's kunnen wegen. Wanneer een bronzen beeld te licht aanvoelt, is de kans groot dat het niet echt van brons is gemaakt. Voelt het juist te zwaar? Dan kan het zijn dat er ijzer is gebruikt en het beeld alleen is afgewerkt met een bronzen coating.
Brons is harder en sterker, en een stuk taaier dan koper. Als je koper met zink legeert, ontstaat messing. Dit is een goudkleurig metaal dat harder en sterker is dan koper.
Brons is een legering van tin en koper en heeft een roodachtige tot gelige kleur. Door de tin die in deze legering zit, is brons een zeer sterk materiaal dat hard en minder buigzaam is dan andere metalen als koper.
Brons is harder en sterker dan beide anderen en is gemakkelijk te gieten.
Brons met een α-kristalrooster is goed koud te vervormen en relatief zacht. Brons die uit β-kristallen bestaan, zijn daarentegen goed te deformeren bij hoge temperaturen.
Het bronzen materiaal is niet beschermd tegen zuurstof. Dit betekent dat er lucht in het materiaal kan komen, waardoor het gaat oxideren. Door de koper die in brons zit, ontstaat er een kopergroen laagje op. Dit heeft dus niets met de kwaliteit van het deur- of meubelbeslag te maken, maar komt door het materiaal zelf.
Verzorging brons en aluminium
Brons is een legering van koper en tin en heeft de eigenschap in de loop der tijd, afhankelijk van de plaats van opstelling, donker- of lichtgroen te verkleuren. Ook de bovenlaag van aluminium verandert als gevolg van weersinvloeden van kleur.
Brons heeft als kenmerk dat het onder invloed van weer groen uit kan slaan. Veel mensen vinden dit juist mooi aan dit materiaal. Dit groene laagje is een oxidatielaagje, wat geen schade veroorzaakt aan het beeld. U kunt het laagje dus gerust laten zitten, mits u deze kleur wilt behouden.
Brons heeft een neutrale basiskleur waar je goed mee kan combineren. Een erg goede combinatie is 'natuurlijk hout'. Een mooie houtenvloer met bijvoorbeeld een bronzen deur, meubel of bronzen accenten, maar ook marmer met zijn aderen en de kleur zwart zijn goede combinaties.
Waar het ijzer in aanraking is met het brons, treedt de corrosie nog sterker op (20). Het gevolg is dat de hechtingspunten verzwakken en geen voldoende steun meer bieden, waardoor het beeld kan breken of omvallen. U dient dit probleem zeer goed in de gaten te houden, o.a. voor de publieke veiligheid.
Eigenschappen van brons
De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur. Vroeger werd brons ook wel gemaakt met arseen in plaats van tin. Het grote nadeel hiervan was dat arseen giftig is. Daarnaast is tin sterker en eenvoudiger te gieten.
In de prehistorie volgen na vuur de uitvindingen elkaar op. Van koper tot brons en vervolgens tot ijzer.