Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Kalium. Kalium lijkt qua zoutheid sterk op natrium. In de praktijk is kaliumchloride (ook wel kaliumzout genoemd) de meest gebruikte zoutvervanger.
Vermijd alle soorten geraffineerd tafelzout. Vermijd alle bewerkte en verpakte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte. Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
U kunt bijvoorbeeld enkelvoudige kruiden of specerijen gebruiken, zoals nootmuskaat, peper, paprikapoeder, basilicum of peterselie. Ook het meebakken van bijvoorbeeld ui, knoflook of paprika kan voor extra smaak zorgen. Er zijn ook kruidenmixen te koop zonder zout.
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing, niet verwerkt in een kant-en-klare salade, enz. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Probeer tafelzout te vermijden, met name in rauwe vorm. Kies liever voor Himalayazout of steenzout . Dat het verminderen van natrium in uw dieet de beste manier is om uw bloeddruk te behouden? Zelfs een kleine vermindering van het natrium in uw dieet kan de bloeddruk met ongeveer 5 tot 6 mm Hg verbeteren.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
De meeste zoutvervangers vervangen natrium geheel of gedeeltelijk door kaliumchloride , een natuurlijk voorkomende zoutachtige verbinding die smaakt naar natrium. Voor veel mensen smaken kaliumchloride en natrium zo vergelijkbaar dat de overstap vrij eenvoudig is.
Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.
Kaneel: Gebruik in salades, groenten, brood en snacks. Kruidnagel: Gebruik in soepen, salades en groenten. Komijn: Gebruik in vlees en gevogelte. Kerriepoeder: Gebruik in vlees, schelpdieren en groenten.
Herbamare Original is trouwens niet alleen gezonder dan standaard keukenzout, het is ook een fantastische smaakmaker voor al je gerechten. De zachte en milde smaak van zeezout geeft je salades extra pit en is ideaal om ook heel wat andere maaltijden bij te kruiden.
Jam, conserven, honing en ahornsiroop kunnen worden gebruikt om vlees of geroosterde groenten te glazuren . Bruine suiker kan worden gemengd met hartige kruiden als rub voor droog vlees. Alle soorten azijn (cider, wijnazijn, balsamico, rijst of gearomatiseerd) kunnen worden gebruikt als marinades of om over groenten of fruit te druppelen.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Lijnzaad zorgt ervoor dat je bloed gezond blijft en beschermt tegen een te hoge bloeddruk. Door zo nu en dan een één à twee eetlepels lijnzaad te eten, kun je de kans op hartritmestoornissen verkleinen. Naast hart- en vaatziekten verminderen de Omega 3-vetzuren ook het risico op diabetes type 2.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.
Kaliumchloride ziet er hetzelfde uit als natriumchloride en smaakt ook erg vergelijkbaar. Kaliumverrijkt zout verlaagt de bloeddruk niet alleen omdat het de natriuminname vermindert, maar ook omdat het de kaliuminname verhoogt, opent in een nieuw venster.
Het consumeren van kleine hoeveelheden steenzout kan het risico op een laag natriumgehalte minimaliseren en daarmee de bloeddruk verhogen . Om dezelfde reden is het raadzaam voor mensen die lijden aan hypertensie om steenzout in hun dagelijkse maaltijden op te nemen.
Bekende specerijen zijn o.a. peper, nootmuskaat, kruidnagel, paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder en kaneel.Ook veel oosterse kruiden zijn geschikt, zoals djahé, djinten, ketoembar, laos en sereh. Ze bevatten geen zout en geven gerechten wel veel smaak.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.