Supinatie is een beweging waarbij de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen.
Pronatie is de beweging in de onderarm en het enkelgewricht, waarbij deze respectievelijk naar binnen en naar buiten draaien. Het tegenovergestelde is supinatie. De naar voren gerichte handpalm wordt bij pronatie vanuit de neutrale uitgangshouding, de anatomische houding in de onderarm naar achter gedraaid.
Neutrale hardloopschoenen met extra demping onder voorvoet zijn de beste schoenen voor supinatie.
Supinatie is de beweging in de onderarm en het enkelgewricht, waarbij deze respectievelijk naar buiten en naar binnen draaien. Het tegenovergestelde is pronatie. De naar beneden gerichte handpalm wordt bij supinatie vanuit de neutrale uitgangshouding, de anatomische houding in de onderarm naar boven gedraaid.
Iets waaraan je overpronatie soms kunt herkennen is aan de slijtsporen onder je schoenzool. Als deze niet gelijkmatig slijt, maar vooral aan de binnenkant van de voet en onder de grote teen, dan kan dat door het afwijkende looppatroon komen. Vaak voel je zelf ook wel dat je voeten naar binnen neigen.
We raden aan om de steunzolen in te lopen. Uw voeten moeten wennen aan de zooltjes, dit heeft invloed op de rest van uw lichaam. Neem 2 tot 4 weken de tijd om te wennen aan de steunzolen.
Pronatie doet zich voor in het gewricht onder de enkel, het onderste spronggewricht. Het beschrijft de kantelbeweging van de voet, net nadat hij op de grond neerkomt. Dit moment wordt het eerste landingscontact genoemd en maakt deel uit van de standfase van de loopcyclus.
Behandeling Supinatie
Om de stand van uw voeten tijdens het lopen te beïnvloeden, kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen aanmeten. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.
Twee spieren in de onderarm (musculus pronator teres en musculus pronator quadratus) draaien de onderarm naar binnen toe. De tweekoppige spier (musculus biceps) en een spier in de onderarm (musculus supinator) draaien de onderarm naar buiten toe.
Als van het middendeel van je voetafdruk weinig of geen afdruk te zien is en je ziet alleen de hiel en de bal van je voet, dan is er sprake van een verhoogde voetboog of holvoet. Je voet zal bij het hardlopen waarschijnlijk niet naar binnen zakken, en werkt dus ook niet goed als schokdemper.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Het verminderen van de pronatie beweging kan door het dragen van anti pronatie zolen of op maat gemaakte sportzool. Antipronatie zolen zijn de ideale correctiezolen bij overpronatie.
Kies voor de Nike React technologie als je schoenen zoekt voor ernstige overpronatie. De extra demping in de binnenrand helpt een ongebalanceerd looppatroon te corrigeren, zodat het gewicht beter wordt verdeeld en de voetholtes worden ondersteund.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.
Welke hardloopschoenen kiezen bij platvoeten? De beste hardloopschoenen voor platvoeten zijn stabiele stevige schoenen met veel stabiliteit en een vlakke zool. Deze schoenen geven veel ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie.
De musculus pronator teres is een spier aan de ventrale zijde van de onderarm die zorgt voor het naar binnen draaien (pronatie) van de hand. Het is een tweekoppige spier.
Een aantal sporters proneert over tijdens het hardlopen. Bij overproneren kantelt de voet teveel naar binnen bij de landings- en stand fase.
Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het lopen. Het is een natuurlijke beweging van je onderbeen om de schok op te vangen. Er zijn 3 types pronaties (lees verder), en het is belangrijk om te weten welke bij jou past zodat je de loopschoen kan kiezen die het beste bij jou en je loopstijl past.
Bij onderpronatie werkt het natuurlijke schokdempingsmechanisme niet meer naar behoren waardoor de klappen op de voeten en het lichaam bij iedere stap schade kunnen gaan doen. Om deze klachten te verhelpen en voorkomen moet er een corrigerende steunzool gebruikt worden welke de voet dwingt meer naar binnen te staan.
Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel teveel naar binnen staan bij het lopen. We spreken dan van hyperpronatie, of in de volksmond ook wel 'overpronatie'. Hierbij kunnen klachten ontstaan in voeten en benen.
In de voetwortel bevinden zich zeven botten. Deze bestaat uit het hielbeen, spongbeen, scheepsvormige bot, kubusvormige bot en de drie wigvormige beentjes. Het sprongbeen (talus) is de basis van het enkelgewricht en past precies in de 'kom', die het scheenbeen en kuitbeen vormen.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.