Hervekaas of Herfse kaas (Frans: Fromage de Herve) is een (oorspronkelijk) Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt in het Land van Herve. Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom (Herfse of Limburgse) stinkkaas genoemd.
Er zit iets in de combinatie van de muffe geur van stinkende kaas die we via de achterkant van onze neus ruiken en de romige textuur ervan op de tong . Dat zorgt ervoor dat onze hersenen scherpe/slechte geuren waarnemen als warme/heerlijke smaken .
Vieux Boulogne kaas
Deze kaas wordt gemaakt door twee broers op een kleine boerderij aan de Franse kust. In een Brits onderzoek werd de Vieux Boulogne verkozen tot meest stinkende kaas ter wereld. De kaas moet meer dan zeven weken rijpen voordat hij gegeten kan worden.
De productie begint met verse, lokale koeienmelk. Na het stremmen van de melk, wordt de wrongel gesneden en in vormen geperst. Daarna begint het rijpingsproces, waarbij de kazen regelmatig worden gewassen met zout water om de groei van bacteriën te bevorderen die de smaak en geur van de kaas versterken.
De Camembert is een witschimmelkaas die rijpt vanaf de korst naar binnen. Het zuivel moet zeker onder de korst geel en zacht zijn voor de beste smaak.
Camembert. Hoewel de Amerikaanse “Camembert” een subtiele geur en smaak heeft, is dit in Frankrijk niet het geval . Een kaascolumnist vergeleek de geur van Camembert ooit met “knoflook, boerenerf en rijpe was”. Nou, dat wekt zeker uw eetlust op!
Nummer 2: Camembert
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Leg de Epoisses Gaugry zonder verpakking in het brood. Snijd rondom de kaas in het brood, haar de kaas er weer uit en pluk het binnenste deel van het brood eruit. Leg daarin de kaas weer terug in het brood.
Het kan een vrij sterke geur hebben vanwege het proces dat de korst creëert . Het is een van onze favoriete geïmporteerde kazen en we weten dat veel van onze klanten het geweldig vinden om deze Alpenkaas hier in Ohio te kunnen bemachtigen.
De Rommedoe vindt zijn oorsprong in de driehoek Maastricht-Luik-Aken, met name in het Land van Herve, de heuvels tussen Luik en de Duitse grens.
Enkele van de populairste stinkkazen zijn onder andere Limburger, Epoisses en Taleggio . Als je je avontuurlijk voelt, waarom probeer je er dan niet een? Het is mogelijk dat je het nog lekkerder vindt dan je dacht!
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
De duurste kaas ter wereld is de Pule Kaas.
Hier leg je gemakkelijk 1037 euro voor neer.
In een Brits onderzoek werd de Vieux Boulogne verkozen tot meest stinkende kaas ter wereld. Deze kaas wordt nu exclusief gemaakt voor Philippe Olivier, de affineur waarmee wij werken.
Kaas na het eten na de maaltijd doen we dus niet omdat het alleen lekker is, maar er zijn meer redenen voor. Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken.
linnen (brevibacterium linnen). Veel kaasmakers voegen b. linnen direct toe aan hun pekel, terwijl anderen het aan de melk toevoegen voordat ze kaas maken. De bacteriën die zich ontwikkelen, zijn verantwoordelijk voor de unieke kenmerken van de korst van de kaas, de roodachtige kleur en de scherpe geur .
Ongeopende Gruyère kaas in de originele vacuüm verzegelde verpakking kan 2-4 maanden houdbaar zijn vanaf de gedrukte datum op de verpakking. Eenmaal geopend is het ongeveer 5-7 weken houdbaar in de koelkast .
Het eerste dat je opvalt als je een rijpingsgrot binnenloopt, is de ongelooflijk sterke, scherpe geur die je neusgaten binnendringt. (Er zijn zestien rijpingsgrotten voor Comté in de Jura.) Naast het feit dat het je sinussen direct reinigt, dringt de geur je zintuigen binnen met een combinatie van gist, ammoniak en schimmel.
Comté is een bijzonder kaasje afkomstig uit het Franse Jura gebergte. Comté kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft een pikante smaak met nootachtige tonen. Heerlijk voor bij de lunch, in warme gerechten of als smeltkaas.
Epoisse, munster, en bijvoorbeeld taleggio zijn stuk voor stuk roodflorakazen, ook bekend als gewassenkorstkaas. Deze kazen krijgen een pekel- of alcoholbad die de bacteriën activeren. De korst van deze kazen kun je gewoon eten, zeker als het zachte kazen betreft.
Kaassoorten met eetbare korst
De korsten van deze kaassoorten zijn veilig en heerlijk om te eten : Bloomy korstkazen zoals Brie, Camembert en Trillium. Gewassen korstkazen zoals Taleggio, Epoisses en Lissome. Natuurlijke korstkazen zoals Tomme de Savoie, Bayley Hazen Blue en Lucky Linda Clothbound Cheddar.
Epoisses kaas. manger de l'époisses sur du pain om Epoisses kaas op brood te eten. (Vertaling van époisses uit het GLOBAL Frans-Engels Woordenboek © 2018 K Dictionaries Ltd)
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Camembert gebruikt echter sterkere melkzuurstarters tijdens het kaasmaakproces, dus het heeft een sterkere smaak (dit is echter nog steeds een milde kaas). Vergeleken met brie behoudt camembert zijn vorm niet zo goed - dit is het geval wanneer je het kookt, omdat camembert veel sneller smelt.
Camembert. Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk. Ook is deze vol van smaak, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.