De kraamtijd of kraambed is de periode van acht dagen na de bevalling, waarbij de dag van de bevalling als eerste dag geldt. Tijdens deze fase verandert het lichaam weer naar een niet-zwangere toestand.
Er wordt over het algemeen 6 weken aangehouden voor de kraamtijd, maar hoe lang jouw kraamtijd duurt is heel persoonlijk. Als je naar het fysieke en emotionele stuk kijkt van de net bevallen vrouw is dat in onze ogen eigenlijk veel te kort.
De veranderingen die plaatsvinden in je lijf tijdens een zwangerschap zijn immens. Zowel inwendig als uitwendig vindt er een metamorfose plaats. Jouw lichaam heeft een topprestatie geleverd tijdens de bevalling en in de herstelperiode daarna.
De term postpartum slaat op de gesteldheid van de moeder, 'na de bevalling'. Postnataal is meer gefocust op de gezondheid van de baby, 'na de geboorte'. De juiste term is postpartum depressie, omdat we het over de gesteldheid van de moeder hebben. In de volksmond wordt echter vaker 'postnatale depressie' gebruikt.
Tijdens een postpartum behandeling wordt je als moeder in de watten gelegd om te landen en te genezen zodat je weer in je kracht komt te staan (of blijft) na negen maanden zwangerschap én een bevalling. In Azië gelooft men dat de eerste 40 dagen na de bevalling gelijk staan aan hoe de komende 40 jaar verloopt.
je bent snel afgeleid, kunt je slecht concentreren, bent verward en vergeetachtig. je hebt weinig eetlust of juist veel eetlust. je kunt niet slapen of wilt juist alleen maar slapen. je hebt weinig zelfvertrouwen, je voelt je waardeloos of een slechte moeder.
Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat wereldwijd 5 tot 10% van de mannen een depressie krijgt of heeft rondom de geboorte van een kind. Depressie bij mannen piekt in de derde tot negende maand na de bevalling.
Hoe lang duurt een postnatale depressie? Meestal gaan de klachten die horen bij een postpartum depressie na een paar dagen tot enkele weken vanzelf over. Sommige vrouwen blijven echter maandenlang last houden van de klachten en worden ook neerslachtig. De klachten hoeven niet direct na de bevalling te beginnen.
De oorzaak van postnatale psychische stoornissen is moeilijk te duiden. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van lichamelijke (zoals hormonale veranderingen, stoornissen van de schildklierwerking), psychische en sociale factoren. Bij postnatale psychosen spelen mogelijk ook genetische factoren een rol.
Je buik na de bevalling.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
Hoe kan je een postnatale depressie voorkómen? Rust is heel belangrijk om 'ontsporing' te voorkomen. Je kraamtijd en de eerste weken daarna kunnen het beste in het teken staan van rust en herstel.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
. Vitamine B wordt bij de zogenoemde postna- tale depressie (PND) wel voorgeschreven in de vorm van pyridoxine of vitamine B.
Neem de depressieve gevoelens serieus, probeer haar gevoel niet af te zwakken of weg te praten met adviezen en tips. Probeer de jonge moeder te helpen met praktische zaken. Biedt bijvoorbeeld aan om te helpen in huishouden of om op de baby te passen. Zo heeft de jonge moeder meer rust, met of zonder baby.
Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.
Boxers. Boxer zijn altijd fijn om te dragen na je bevalling! Helemaal als je in het begin nog kraamverband moet gebruiken. Doordat een boxer als een broekje valt past het kraamverband er prima in.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
De benaming 'postnatale depletie' geeft eigenlijk al aan dat het hier gaat om tekorten. De tekorten die kunnen ontstaan, zorgen ervoor dat jouw herstel niet soepel verloopt. Als het lichaam niet de juiste stoffen heeft om haar meest basale functies uit te voeren, ontstaat een nieuwe bron van stress.
Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn.
Naast antidepressiva krijgen vrouwen met een postpartum depressie soms ook andere medicatie voorgeschreven, meestal slaap- of kalmeringsmiddelen. Deze middelen kunnen een tijdelijke oplossing bieden voor bijvoorbeeld slapeloosheid of extreme paniek, maar mogen alleen kortdurend worden gebruikt.