In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
HOE BEHANDELEN? In sommige gevallen verdwijnt het chalazion vanzelf. Een beginnend chalazion kan behandeld worden met warme compressen, een goede hygiëne en antibioticum al of niet gecombineerd met een ontstekingsremmer. Indien dit niet helpt wordt het chalazion operatief verwijderd.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Meestal gaat een oogontsteking binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Ze kunnen irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je last hebt van een ontstoken oog: Haal slijm en pus weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater. Bij veel pus of slijm kun je ook een nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus).
U mag een strontje nooit uitknijpen, dit verspreidt de infectie en kan andere complicaties veroorzaken. Het strontje verdwijnt of breekt doorgaans vanzelf. Als het breekt, behandel het dan zorgvuldig om een nieuwe infectie te voorkomen.
Bij een strontje heeft u een rood bultje aan de rand van uw ooglid. Het bultje kan aan de binnenkant of aan de buitenkant van uw ooglid zitten. Als u aan de binnenkant van uw ooglid kijkt, kan het bultje er wat geel uit zien. U kunt er pijn aan hebben.
Hordeolum (strontje of pijnlijke infectie van het ooglid)
Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Als u aan de binnenkant van het ooglid kijkt, kan het bultje er grijs uitzien. Heel soms gaat het knobbeltje open aan de binnenkant van het ooglid. De inhoud die dan naar buiten komt, is wit of gelei-achtig.
Oorzaak hordeolum
De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking veroorzaken. Een ontsteking van het ooglid heet ook wel blepharitis. Een strontje ontstaat meestal bij een lage weerstand.
Oog doet pijn tijdens het knipperen, maar er zit niets in
Misschien is het iets eenvoudigs als een wimperhaar die naar binnen is gekeerd en zo je oog irriteert. Wellicht heb je last van een allergische reactie. Probeer ook in die gevallen te spoelen om te kijken of er verlichting optreedt.
Bij een chalazion is de zwelling eerst rood, later grijs en voelt hard aan. Het bobbeltje kan enkele millimeters tot een centimeter. Klassieke ontstekingsverschijnselen ontbreken meestal. Op een gegeven moment ontstaat er een (meestal) gevoelige zwelling net boven of onder de rand van het ooglid.
Een hordeolum veroorzaakt een lokale zwelling, roodheid en pijn bij knipperen en kan op het ooglid drukken. Een uitwendig hordeolum zit ter hoogte van de ooglidrand op het oog en bevat gele etter. Een inwendig hordeolum kan evolueren tot een hard, stevig onderhuids knobbeltje in het bovenste ooglid (chalazion).
Een hagelkorreltje is een verstopte talgklier aan de binnenkant van uw ooglid. U heeft een hard bultje op het ooglid, dat meestal geen pijn doet. Het kan geen kwaad en gaat bij de helft van de mensen vanzelf over.
Behandeling. Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de ellebooghuid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek op het gezwollen ooglid.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Vooral groene en zwarte thee zijn effectief, omdat hier veel cafeïne inzit wat vochtafdrijvend werkt. Kruidenthee kan ook helpen bij oogproblemen, maar werkt door de kruiden eerder verzachtend en tegen roodheid.
Venkel werkt heilzaam bij oogontstekingen. Net zoals kamille heeft het drinken van venkelthee ook een ondersteunende werking. Gooi ook deze theezakjes niet weg! Laat het zakje afkoelen en knijp het water op een watje.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.