Wat is een paraplubuggy? Een paraplubuggy is een relatief kleine, lichte en compact opvouwbare buggy uit één stuk, die je net als een paraplu tot een langwerpig pakket in kunt klappen. Tot enkele jaren geleden waren paraplubuggy's de meest compacte en lichte modellen.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Een kinderwagen is stevig en robuust, heeft grote banden en een stevige vering voor- en/of achteraan. Het grote voordeel van een plooibuggy, of simpelweg buggy, is zijn grote manoeuvreerbaarheid. Buggy's wegen tussen 5 en 9,5 kg en zijn over het algemeen veel lichter dan wandelwagens.
Omdat een buggy weinig ondersteuning biedt, mag je baby er pas in als hij zelfstandig kan zitten. Hierbij is het belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding komt. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden. De buggy kan je gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar is.
Compacter. Een buggy neemt een stuk minder ruimte in in de auto. En dat is wel zo prettig als je een kleine auto bezit of als jullie met de auto op vakantie gaan. Je neemt immers al zóveel spullen mee, dat je aardig wat ruimte nodig hebt en zoveel mogelijk ruimte wilt creëren.
De GB Pockit Plus is geschikt vanaf ongeveer 6 maanden totdat je kindje 17kg weegt. De buggy heeft een zonnekapje en een boodschappenmand voor lichte spullen. Er zit een voetensteun op de GB Pockit en de rugleuning van de buggy kan versteld worden.
In tegenstelling tot een wandelwagen biedt een buggy weinig ondersteuning aan de rug van je baby en is daarom belastender voor zijn botten. De vering is niet heel goed, waardoor een buggy geen ideaal vervoersmiddel is voor lange ritten.
Let er bij een tweedehands buggy op dat hij voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN 1888. Check ook of het frame stevig is, het profiel van de wielen nog goed is, en of de bekleding en naden nog in orde zijn. Let ook op de gordel en de rem, die moeten het beide nog goed en soepel doen.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Welke bagage mag ik voor mijn baby meenemen met TUI fly? Voor baby's t/m 1 jaar geldt een gratis ruimbagagevrijdom van 10 kg. Daarnaast mag je één paraplubuggy, andere buggy van klein formaat, maxi cosi of easy walker tot 10 kg gratis meenemen. Baby's en kinderen jonger dan 2 jaar hebben geen recht op handbagage.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
Als je je baby tijdens de vlucht veilig in de Maxi-Cosi wil vervoeren dan moet je een eigen stoel reserveren voor je baby. Tijdens het opstijgen en landen moet je je baby wel op schoot houden in een speciale gordel. Als je eenmaal in de lucht bent mag je baby pas in de Maxi-Cosi.
Welke autostoelen passen in het vliegtuig? We geven informatie over enkele autostoelen die veel gebruikt worden in het vliegtuig: De Maxi-Cosi Pebble Pro, Rock, CabrioFix en Citi babystoeltjes zijn allemaal officieel goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig. Ze hebben hiervoor een TÜV goedkeuringssticker.
Onder de rubriek “kinderwagen tot welke leeftijd” raadt Kind en Gezin aan om de kinderwagen te gebruiken vanaf de geboorte tot het kindje ongeveer zes maanden oud is. Tot deze leeftijd heeft je kind nu eenmaal nood aan extra steun en moet het kunnen neerliggen.
Het is het beste om je kind maximaal een uur achter elkaar te laten zitten. Ook als je kind al goed zelfstandig kan zitten, bijvoorbeeld in de kinderstoel. Pas als je kind goed zelfstandig kan gaan zitten, kun je het in een kinderzitje voor op de fiets meenemen.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
Joolz Aer
Om die reden is de Joolz buggy door ons als beste getest en bekroond tot de beste buggy van 2022! Met 6 kg is de Aer de lichtste buggy uit deze top 10, dus zelfs nog lichter dan de Babyzen Yoyo.
De Babyzen YoYo was tot de komst van de Goodbaby Pocket Buggy de kleinste opvouwbare buggy ter wereld. Hij is zelfs zo klein dat deze mee kan als handbagage in het vliegtuig. Het is ook nog eens een van de lichtste buggy's ter wereld. De buggy is slecht 52x44x18 cm groot en weegt 6,2 tot 6,6 kg.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.