Otitis is een ontsteking van het oor die over het algemeen kinderen treft tussen de 6 maanden en de 3 jaar oud, maar ook volwassenen kunnen er door getroffen worden. Mensen die te vaak hun oren zuivermaken, lopen ook een groter risico omdat het oorsmeer dat ze verwijderen hun oren beschermt tegen bacterieën.
Blijf niet te lang in contact met zieke mensen, otitis is besmettelijk. Verzorg een verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen goed.
Een middenoorontsteking kan acuut of chronisch optreden. De oorzaak is meestal ontstekingsvocht met bacteriën die in het middenoor terecht komen. Bekende symptomen zijn oorpijn en koorts. Een middenoorontsteking gaat meestal vanzelf weer over.
Een middenoorontsteking geneest meestal spontaan binnen een aantal dagen. Een pijnstiller op basis van paracetamol zal de pijn en koorts verlichten. Indien dit onvoldoende effectief is, kan je overschakelen op ibuprofen, tenzij je kind lijdt aan astma, nierproblemen of er een risico op uitdroging is.
Otitis externa is een ontsteking van de huid van de gehoorgang, ook wel bekend als 'zwemmersoor'. De oorzaak is meestal een bacteriële infectie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk. De ontsteking gaat gepaard met roodheid of zwelling van de gehoorgang.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een gehoorgangontsteking? In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Een otitis media gaat meestal gepaard met een bovenste luchtweginfectie. Door slijmvlieszwelling (congestie van mucosa) is de tuba auditiva of buis van Eustachius (de verbinding tussen middenoor en de neus-keelholte) minder doorgankelijk, ontstaat er druk in het middenoor waardoor de ontsteking kan ontstaan.
Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, kan uw arts antibiotica (antibacteriële geneesmiddelen) voorschrijven. Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een virus helpen antibiotica niet.
Wat merk ik bij een ontsteking van de gehoorgang? U heeft pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. De huid van de gehoorgang schilfert en is rood en dik. U hoort minder goed, omdat de huid dik is.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Middenoorontsteking geneest meestal vanzelf. Vaak is de ergste pijn binnen 2 tot 3 dagen over. Bij volwassenen met oorpijn gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking geneest meestal binnen 1 tot 3 weken.
Een otitis externa kan gepaard gaan met oorpijn, jeuk, afscheiding, schilfering, roodheid, zwelling en eventueel gehoorverlies. De prognose is goed; het merendeel van de patiënten is na drie weken behandeling klachtenvrij.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is lang niet altijd nodig. Om de oorpijn te bestrijden kan paracetamol worden gebruikt. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Oorpijn door middenoor-ontsteking
Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven.
Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroozaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond.
Middenoorontsteking: dit is een ontsteking van het middenoor, dat vlak achter het trommelvlies zit. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen. Uitwendige oorontsteking: dit is een ontsteking aan de gehoorgang. Deze vorm van oorontsteking komt vaker voor bij volwassenen.
Is het oor direct helemaal doof, dan is de kans dat u weer goed gaat horen kleiner. In de eerste weken dat u slecht hoort, is de kans het grootst dat u weer beter gaat horen. Na 3 tot 6 maanden wordt het gehoor meestal niet verder beter. Duizeligheid of een gevoel van druk op het oor gaan meestal helemaal weg.
Een chronische oorontsteking uit zich door regelmatig terugkerende looporen, meestal met een verminderd gehoor. Soms komen daar klachten bij van pijn in het oor, duizeligheid of bij uitzondering een aangezichtsverlamming. Soms kan met medicijnen (oordruppels en/of antibiotica) de ontsteking worden genezen.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.
Als de gehoorgang voldoende ruim is, is druppelen zonder tampon mogelijk. De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken. Een acute gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen die in hun oor peuteren en hiermee kleine wondjes maken. Het is dus wijs om dit niet te doen.