Wat is een gezonde verhouding? Voor vrouwen wordt een middelomtrek tussen 68 en 80 cm als gezond gezien.Voor mannen is dit tussen de 79 en 94 cm. De verhouding tussen je taille-omtrek en heupomtrek zegt iets over de verdeling van het vetweefsel over je lichaam.
bij vrouwen: 88 cm of meer. bij mannen: 102 cm of meer.
Als je heupomvang bijvoorbeeld 104 cm is en je tailleomtrek is minder dan 78 cm (78 is 75% van 104) dan heb je een smalle taille.
Stel de juiste plek van de taille vast door opzij te buigen terwijl je op dezelfde plek blijft staan. De plek waar je taille knikt, is de hoogte waarop je de tailleomvang meet. Dit is de smalste plek van het bovenlijf tussen het middenrif en de navel. (Over het algemeen 1-3 centimeter boven de navel.)
Meet met het meetlint de omtrek bij het smalste gedeelte van je middel, net boven je navel. Dit is je middelomtrek. Meet vervolgens de omtrek rond het breedste gedeelte van je heupen/billen. Dit is je heupomtrek.
Mannen kijken niet naar jouw borsten of billen, als jij jouw taille en heupen de perfecte afmetingen hebben. Wil je zo aantrekkelijk mogelijk zijn, dan moet jouw taille 70 centimeter zijn en jouw heupen 100 centimeter.
Een gezonde middelomtrek voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter en voor vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter. Zelfs als je slank bent, kun je te veel visceraal vet hebben. Hoeveel je hebt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar hangt ook af van je leefstijl en hoe actief je bent af.
Maar hier geldt hetzelfde: het meten van je omtrek vertelt je niet of je vet verliest of dat je juist aankomt. Meestal meet je de omtrek van je armen, buik, heupen en benen. Belangrijk hierbij is dat je altijd op dezelfde plaats meet. Op je buik en benen kun je dit het beste in het midden van de spier doen.
Je core en dus je buikspieren hoef je echt niet te trainen om vet te verbranden rond je taille. Daarvoor kan je beter gezond eten en meer wandelen. Maar door krachtoefeningen te doen voor je core, maak je je buikspieren wel sterker en krijgen ze een hogere “tonus” of spierspanning.
Om een smallere taille te krijgen zul je moeten afvallen, en dat lukt niet door alleen maar te gaan sporten. Je zult een gezond dieet moeten volgen en minder calorieën moeten eten om echt resultaat te gaan zien. Dit vergt discipline en doorzettingsvermogen.
Zo krijg je je taille terug:
Door extra te bewegen en meer aan krachttraining te doen, schroef je je energieverbranding op. En met krachttraining maak je je spieren groter en sterker, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt – ook 's nachts als je slaapt.
Deel je lichaamsgewicht door het kwadraat van je lichaamslengte (lengte keer lengte). Bijvoorbeeld: voor iemand van 1,70 meter en 65 kilo geldt: 65 / (1,7 x 1,7) = 22,5.
Hoe kun je zelf je BMI berekenen? Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.) heeft steeds een verschil van 2.
Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 cm. Met een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes. Vanaf 88 cm is dat een stérk verhoogd gezondheidsrisico.