No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
Het andere voordeel van grote diepvriezers is dat de meeste standaard geen ijsvorming hebben. No Frost, dus nooit meer dat tijdrovende ontdooien. Een zuinige koel-vriescombinatie verbruikt veel minder stroom dan een aparte koelkast en vriezer. Dat scheelt honderden euro's aan zowel elektriciteit als aanschaf!
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Een koelkast of vriezer met no frost heeft geen ijsvorming in het vriesgedeelte en hoef je dus nooit te ontdooien. Het vriesgedeelte blijft geheel ijsvrij.
De belangrijkste parameters die je in de gaten moet houden bij aankoop van een diepvriezer zijn het volume, uitgedrukt in liter, en de vrieskracht, uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Hoe groot je diepvriezer precies moet zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je gezin. Per persoon moet je zo'n 50 liter voorzien.
Wat is belangrijk voor een goede diepvriezer? Ten eerste het energieverbruik: A+++, het hoogste energielabel is het zuinigst, dus ook het best. De reden: je diepvriezer blijft voortdurend aan en het vriesproces op zich is ook al behoorlijk energie-intensief.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Met een vriesinhoud van maar liefst 250 liter haal je met de Beko FNE290E24W een absolute vrieskampioen in huis. Deze Beko is als beste koop vrieskast uit de vergelijkingstest van de Belgische Consumentenbond gekomen.
Het is belangrijk om uw vriezer of diepvries regelmatig te ontdooien. Door het openen van de deur, ontstaat ijsvorming aan de wanden en het plafond van de vriezer of diepvries. Hierdoor heeft u minder opslagruimte. De vriezer werkt door ijsvorming niet optimaal en verbruikt meer energie.
Diepvriezer. Een energiezuinige diepvrieskast verbruikt per jaar ongeveer 170 kWh, dat betekent een kostenpost van ongeveer € 40,-. Een wat oudere diepvriezer verbruikt echter veel meer energie. Een koelvriescombinatie met energielabel A verbruikt ongeveer 280 kWh per jaar (€ 60,-).
A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Nieuwe koelkasten en vriezers moesten inmiddels minstens label A+ hebben. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
De gemiddelde vrieskast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €168,- per jaar aan energiekosten. Met een zuinige vrieskast met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €48,- per jaar.
Liebherr koelkasten en vriezers. De onbetwiste specialist op het gebied van koelen en vriezer is het Duitse merk Liebherr. Een kwalitatief zeer hoogwaardig merk welke zich onderscheid op de details, het design en de breedte van het assortiment.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
Check altijd even of het deurtje écht goed gesloten is. De vriezer zal extra gaan draaien als er warme, vochtige producten in geplaatst worden. Dit resulteert namelijk in condensvorming, wat zal aanvriezen. Elk apparaat in huis moet je regelmatig onderhouden.
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.