De meest geschikte boom op het gebied van het vasthouden van de naalden zijn de Nordmann en de Zilverspar. Goede tweede zijn de Conica en de Koreana. De Nordmann kerstboom heb ik hierboven al besproken, is een erg mooie, sterke boom die zijn naalden behoud. Heeft een mooie breed uitlopende vorm naar de onderkant toe.
Fijnspar. De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Blauwspar
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de Nordmann geurt deze alleen bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. Heeft een mooie vorm en is makkelijk te versieren.
Everlands Imperial Pine Kunstkerstboom - 210 cm - zonder verlichting. In de ultieme kerstbomen test van 2022 konden we niet anders dan de Everlands Imperial Pine Kunstkerstboom - 210 cm - zonder verlichting als winnaar uitroepen. Deze prachtige boom heeft zachte naalden waardoor hij net echt lijkt.
Maak, voordat je een kerstboom koopt, de keuze voor een geschikte standplaats. Het is belangrijk dat de boom voldoende licht krijgt. Te fel licht, zoals direct zonlicht, is echter niet goed voor de boom. Zet de kerstboom op een tochtvrije plek en niet te dicht bij de centrale verwarming of andere warmtebron.
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Welke kerstboom ruikt het lekkerste? Een fijnspar is de tradionele kerstboom geeft het meeste geur af en ruikt misschien zoals u van vroeger gewend bent. De blauwspar heeft ook een sterke geur.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), nordmannspar of krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt meer en meer als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies).
De Nordmann is een populaire kerstboom om zijn naaldvastheid en volle brede naalden. Dit is een langzame groeier en het duurt ongeveer 10 jaar van 3-jarig plantgoed totdat deze boom een lengte heeft bereikt van 200-250 cm! Een kenmerk van de Nordmann zijn de niet prikkende naalden.
De meest populaire kunstkerstbomen zijn die van 185 en 215 centimeter. In het tuincentrum zien deze bomen er niet zo groot uit, dat komt omdat de plafonds daar heel hoog zijn. Maar realiseer je goed; thuis is je plafond stukken lager (meestal zo rond de 2.30 a 2.50m).
,,Een boom in een net heeft kans op verbroeiing. Het was een warm jaar en door een hoge temperatuur kan verbroeiing ontstaan. De boom gaat hierdoor stinken, de naalden worden zwart en ze vallen uit.''
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Als de kerstboom in de juiste pot of mand staat, mag je deze gelijk een aantal liter water geven. Hierna is een halve liter tot één liter water op een dag echt wel nodig zodat de boom voldoende vocht binnenkrijgt. Gebeurt dit niet, dan kunnen de naalden weer sneller gaan uitvallen.
Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven. Dat kan, omdat de meeste standaarden waar je de boom in vastklemt voorzien zijn van een bakje. Dat vul je met water, waar het afgezaagde vlak van de stam in komt te hangen.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
Zet je kerstboom niet naast de verwarming of vlakbij de open haard. Te veel warmte is dodelijk voor een kerstboom. Ook een plek in de tocht is geen goed idee. Plaats de boom op een lichte plaats maar vermijd direct zonlicht.
Wil jij een kunstkerstboom die niet van echt te onderscheiden is? Ga dan voor een boom van PE (polyetheen). PE plastic is goed vormbaar en ook nog eens erg duurzaam. Omdat het lastiger is om PE naalden te maken zijn ze vaak wel net iets duurder.