Wat is een loopoor? Uw kind heeft een loopoor als er vocht uit het oor naar buiten komt. Dit kan helder vocht zijn, maar ook pus of bloederig vocht. Vaak ziet u alleen de opgedroogde korstjes in de oorschelp of een vlek op het kussen.
Een loopoor is meestal het gevolg van een middenoorontsteking. Er hoopt zich dan vocht op in je oor, als gevolg van een ontsteking. Door een drukverhoging in het middenoor kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Dit veroorzaakt een loopoor, die vaak voorafgegaan wordt door heftige oorpijn.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor. Het vocht komt uit het middenoor via een gaatje in het trommelvlies. Uw kind hoort waarschijnlijk tijdelijk wat minder goed.
Hoe lang duurt een loopoor? Na een week is het oor meestal weer droog. Binnen drie tot zes maanden zou het oor weer helemaal hersteld moeten zijn. Duurt het loopoor langer, dan is het echter raadzaam een arts te bezoeken.
Advies bij een loopoor
Het is niet slecht voor de genezing, maar met het hoofd onder water kan uw kind plotseling duizelig worden. Douchen kan geen kwaad. Een kind met een loopoor kan tijdelijk minder goed horen. Zorg daarom dat u duidelijk en rustig praat.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Gebruik liever een washandje of een verbandgaasje met lauwwater. Sluit je oor niet af met een propje watten als je een loopoor hebt. Hierdoor kunnen de bacteriën groeien. Als je een loopoor hebt mag je best in bad, douchen of zwemmen.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
De behandeling van een loopoor bestaat uit het druppelen van oordruppels waar antibiotica in zit (bijvoorbeeld Sofradex®, of Trafloxal oog- en oordruppels® ). U moet meestal 3 keer per dag 3 druppels in het aangedane oor druppelen.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Er komt dan pus en soms wat bloed uit het oor. Het loopoor moet dan gedurende vijf dagen gedruppeld worden, drie keer per dag drie à vier druppels. U krijgt na de (buisjejs)operatie een recept voor deze oordruppels mee. Als het oor na een week nog loopt, is het raadzaam contact op te nemen met de polikliniek KNO.
Je arts evalueert of antibiotica al dan niet in aanmerking komen om de aandoening te genezen. Met antibiotica stopt het loopoor meestal binnen de 3 dagen. Het effect en nut van oordruppels is niet helemaal duidelijk. Enkel Ciloxan® oordruppels mogen gebruikt worden bij trommelvliesbuisjes.
Lijmoor, dat vooral voorkomt bij kinderen, is een gevolg van een niet goed werkende buis van Eustachius. Het slijmvlies in het middenoor raakt hierdoor geïrriteerd en scheidt vocht af. Naast een vol drukkend gevoel in het oor en soms (hevige) pijn kan gehoorverlies optreden en kan het gedrag van uw kind veranderen.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Hersenvocht is een kleurloze heldere vloeistof in de hersenkamers en tussen de hersenvliezen. Het hersenvocht wordt gevormd door gespecialiseerde cellen in de ventrikels en wordt door het bloed afgevoerd. Het hersenvocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg tegen schokken.