Pleurodese betekent letterlijk: het plakken van beide pleurabladen. Een pleurodese is een behandeling bij een klaplong (pneumothorax) om te voorkomen dat de long opnieuw inklapt. Daarnaast kan de longarts een pleurodese doen als u vochtophoping heeft tussen de longvliezen.
Het inspuiten kan een kriebelend of prikkelend gevoel in de borstholte geven. Na afloop van de pleurodese, die ongeveer tien minuten duurt, sluiten we de drain weer aan op het afzuigsysteem. De drain blijft voor twee uur dicht, zodat het medicijn zijn werk kan doen.
Als u zomaar vanzelf een klaplong krijgt, merkt u meestal dit: U voelt opeens een heftige, stekende pijn in de borst. De pijn wordt erger als u ademt. U krijgt het benauwd: u kunt moeilijk ademen.
Deze ingreep doet door de verdoving geen pijn. Met een hechting bevestigt de longarts de pleurakatheter aan uw lichaam. Aan de pleurakatheter wordt een opvang- zuigdrainagesysteem vastgemaakt Dit wordt over u buik vastgeplakt naar de andere zijde van uw lichaam.
Het 'lek' in de vliezen herstelt meestal vanzelf. Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar 'geplakt'. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder. Door dit talkpoeder plakken de longvliezen aan elkaar.
Met zittend werk kunt u meestal snel weer beginnen. Na een klaplong mag u in principe nooit meer duiken met perslucht. Het kan zijn dat u gedurende een aantal weken last houdt van pijn. Hiervoor kunt u paracetamol als pijnstilling gebruiken, zodat u goed kunt blijven doorademen.
De pleuraholte is de ruimte tussen de long en de binnenkant van de borstkas. Bij een klaplong is er lucht in deze ruimte gekomen, waardoor de long naar binnen klapt. De long kan dan niet meer goed meedoen met de ademhaling.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.
Mogelijke oorzaken van vochtophoping tussen de longvliezen zijn: een onderliggende aandoening (hartfalen, levercirrose, longembolie, ...); aandoeningen die gepaard gaan met een ontsteking van de longvliezen (longontsteking, asbestlong, longkanker, longembolie, tuberculose); geneesmiddelen (bijv.
Het herstellen van een longoperatie duurt gemiddeld zes weken. U speelt zelf een belangrijke rol bij het herstel. Het is de bedoeling dat u thuis zo snel mogelijk uw dagelijkse ritme en activiteiten weer rustig probeert op te pakken.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Bij een thoracoscopische ingreep worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om in de borstholte te kunnen opereren. Hiervoor worden ongeveer drie à vier incisies (sneden) gemaakt van zo'n 1,5 tot vijf centimeter. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer één tot drie uur.
U blijft opgenomen zolang u de drain heeft. Wanneer de thoraxdrain verwijderd is, moeten de hechtingen na 5 dagen verwijderd worden. U kunt hiervoor een afspraak maken bij uw huisarts.
Waarom een pleurapunctie? Om te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van het vocht tussen uw longvliezen. Om zoveel mogelijk vocht weg te nemen en daarmee uw benauwdheid af te laten nemen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Wist u dat uw longen de oorzaak kunnen zijn van uw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Vocht achter de longen verwijderen
Het vocht zit tussen de vliezen van de long en de borstwand. Met een slangetje (drain) kan dit vocht weggehaald worden. Dit heet thoraxdrainage. Hier leest u meer over deze kortdurende behandeling en hoe u zich kunt voorbereiden.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
Het bestaan van longoedeem is een noodsituatie en moet direct door een arts beoordeeld en behandeld worden. Voor de behandeling van longoedeem zal in ieder geval zuurstof worden toegediend. Vaak is kunstmatige beademing nodig. Verder is de behandeling afhankelijk van de oorzaak.
Een klaplong kan ontstaan door: een verwonding, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk; een longaandoening, zoals emfyseem of longfibrose; een spontaan optredend gaatje in de long, zonder dat er een directe oorzaak te vinden is.
Als u een klaplong heeft gehad, krijgt u het dringende advies niet (meer) te roken. Ook mag u na een klaplong nooit meer duiken met perslucht.
Oorzaken klaplong
Er zijn verschillende oorzaken van een ingeklapte long. Bij een ingeklapte long door een ongeval kan het vacuüm worden verstoord door een wond van buitenaf. Denk hierbij aan een schot- of steekwond maar ook wonden ontstaan door een val kunnen een 'gat' veroorzaken van de buitenkant van de ribbenkast.