Lichte oliën hebben een moleculair gewicht van minder dan 300 Da.Ze zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en hebben een dunne, olieachtige textuur. Lichte oliën worden snel door de huid opgenomen en laten geen vettig laagje achter.
5.2.1 Lichte olie
Onder ongelode lichte olie worden verstaan de producten van GN-codes 2710 12 41, 2710 12 45 en 2710 12 49. In de praktijk staan de belangrijkste lichte oliën beter bekend als benzine. De GN-code 2710 12 31 betreft vliegtuigbenzine.
Jojobaolie, borage olie, hennepzaadolie, tea tree olie, castorolie en arganolie zijn bij uitstek gezichtsoliën die de huid niet verstoppen en zelfs ontstekingsremmend zijn. Het gebruik van deze gezicht olie kan verschillen en kan plaatselijk worden aangebracht of als dag- of nachtverzorging worden gebruikt.
Het kiezen van de juiste olie
Olijfolie: Geweldig voor bakken en dressings, goed voor het hart. Zonnebloemolie: Hoog rookpunt, geschikt voor frituren. Koolzaadolie: Neutraal, goed voor bakken en koken. Sesamolie: Bekend om zijn uitgesproken smaak, ideaal voor Aziatische gerechten.
Biologische milde olijfolie heeft een hoger rookpunt dan extra vierge olijfolie en een meer neutrale smaak, waardoor het meer geschikt is voor bakken en braden. Het rookpunt van milde olijfolie ligt boven de 200 °C, in tegenstelling tot 180 °C bij extra vierge olijfolie.
Het grootste verschil hierin is dat vierge olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3 procent en extra vierge van maximaal 1 procent. Vierge olijfolie heeft een mildere smaak dan extra vierge olijfolie, en is daarom vooral geschikt voor het bakken en braden.
Als je een neutrale olie wilt die niet overheerst, gebruik dan avocado-, koolzaad-, druivenpit-, saffloer- of zonnebloemolie. Voor een sterkere smaak kun je lijnzaad- of notenolie proberen . Een goede manier om te experimenteren: probeer verschillende oliën in een salade of op brood.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Oliën met een laag rookpunt, zoals extra vergine olijfolie (EVOO), branden gemakkelijk; ze zijn het beste voor koken op lage temperatuur en voor gebruik als finishing-oliën . Oliën met een hoog rookpunt, zoals avocado- en pindaolie, zijn ideaal voor koken op hoge temperatuur, zoals frituren en sauteren.
Druivenpitolie. Je raadt het vast al: deze olie wordt geperst uit druivenpitten en is in feite een bijproduct van het wijnmaken. Een neutrale olie met een hoog rookpunt, die ook nog eens een subtiele verfijnde smaak heeft.
Om de huid lichter te maken kunnen we olijfolie met honing gebruiken. Meng de olijfolie met een gelijke hoeveelheid honing en masseer dit mengsel een paar minuten op je gezicht. Als je een vette huid hebt, meng dan citroensap in dit mengsel.
Olie voor de rijpere huid
Borage-olie: geeft de rijpere huid meer elasticiteit dankzij een combinatie van verschillende vetzuren. Arganolie: verzacht en is rijk aan vitamine E, een antioxidant dat pigmentvlekjes en fijne lijntjes helpt vervagen.
Argan en cactusolie hebben van nature een anti rimpel werking en beschermen de huid tegen huidveroudering. Ook rozenolie en wierook olie helpen om rimpelvorming te vertragen.
Lichte ruwe olie is vloeibare aardolie met een lage dichtheid en die vrij stroomt bij kamertemperatuur . Het heeft een lage viscositeit, een lage soortelijke massa en een hoge API-zwaartekracht vanwege de aanwezigheid van een hoog percentage lichte koolwaterstoffracties.
De meest populaire oliën tegen een slappe huid zijn: amandel-, kokosnoot, avocado, en druivenpitolie.
Er ontstaan drie lagen, van boven naar beneden zijn de lagen: olie, water, stroop. Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Geef prioriteit aan gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado- en sesamolie .
Uit een onderzoek bleek dat het vervangen van plantaardige olie door extra vierge olijfolie de cognitieve functie bij ouderen verbeterde (17). Als u ervoor kiest om oliën te consumeren, is extra vierge olijfolie doorgaans een veel gezondere keuze dan de meeste plantaardige oliën en plantaardige oliemengsels .
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Door gemalen lijnzaad kunnen meer schadelijke stoffen opgenomen worden, en met het eten van hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken. Je kan lijnzaad ook geperst, in de vorm van olie, eten. Je kan lijnzaadolie niet verhitten. Gebruik lijnzaadolie over je salade of andere koude gerechten.
Houd er rekening mee dat alles wat als koudgeperst, ongeraffineerd, virgin of extra virgin is gelabeld, waarschijnlijk niet neutraal van smaak is. Olijfolie en kokosolie zijn goede voorbeelden, hoewel je ook neutralere geraffineerde versies hiervan kunt vinden. ("Koken" en "extra-light" olijfolie zijn gebruikelijk.)
Zonnebloemolie is een een van de meest neutraal smakende soorten olie en daarmee perfect in Aziatische gerechten.