Ouderdomsvlekken ofwel levervlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die vaak worden gezien bij ouderen met zonbeschadigde blanke huidtypen. De vlekken komen vaak voor, 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar krijgt ermee te maken.
Levervlekken ontstaan ten gevolge van huidveroudering. De meeste vlekken ontstaan pas na het 50e jaar, maar ze kunnen al vanaf je 30e jaar ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Hiernaast speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol.
Levervlekken verwijderen gebeurt meestal door middel van een bevriezings- of lasertherapie. De huid kan echter ook lichter gemaakt worden met een geneesmiddel dat hydrochinon of vitamine A zuur bevat, wat op recept verkrijgbaar is.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Meestal zien we 1 of 2 vlekken, soms echter uitgebreider, met name op de handruggen en onderarmen. Na een zonnebrand kunnen er binnen enkele dagen op de verbrande plek meerdere samenvloeiende levervlekken ontstaan (zgn.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
Rode vlekken door stress
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal: Een bleekroze bultje dat ruw aanvoelt. Een bleekroze bultje met een schilferig wit plekje in het midden van het bultje.
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek.
Ouderdomsvlekken ofwel levervlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die vaak worden gezien bij ouderen met zonbeschadigde blanke huidtypen. De vlekken komen vaak voor, 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar krijgt ermee te maken.
Hyperpigmentatie kan bruine vlekken op de huid veroorzaken
Deze overproductie van melanine wordt in gang gezet door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden en huidletsel of ontstekingen.
Ouderdomsvlekken zijn lichtbruine tot zwarte verkleuringen van de huid. Omdat ze in de loop der jaren in aantal en intensiteit toenemen, worden ze ''ouderdomsvlekken'' genoemd. Maar het zijn eigenlijk pigmentvlekken die ontstaan bij huidveroudering en door jarenlange blootstelling aan de zon.
Verdachte plekjes kunnen veranderende moedervlekken zijn, ruwe plekjes die niet weggaan, veranderingen aan bestaande huidafwijkingen of wondjes die niet meer genezen. Bij twijfel is het goed om even langs de huisarts of dermatoloog te gaan.
Color of kleur: normale pigmentvlekken hebben meestal één kleur. Een kwaadaardige vlek vertoont vaak kleurschakeringen met verschillende tinten bruin tot roze of zelfs zwart. Diameter: een vlekje met een doorsnede tot 6 mm is meestal onschuldig, een grotere vlek is een reden om op te letten.
Pigmentvlekken kunnen ook kwaadaardig zijn. We spreken dan van een maligne melanoom. Dit is een vorm van huidkanker die vanuit de pigmentcellen groeit. Pigmentvlekken in het oog houden op veranderingen die kunnen wijzen op een huidtumor, blijft dus belangrijk.
Voorstadium van huidkanker
Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Dat heet een voorstadium van kanker. Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Bij beide aandoeningen is er sprake van zonlichtbeschadigingen van de huid.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.
De kans dat u huidkanker krijgt wordt geschat op 5 tot 10%. Er kunnen steeds nieuwe actinische keratosen ontstaan. Als uw huid in het verleden beschadigd is door de zon, blijft deze schade altijd bestaan.
Het melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze kan uitzaaien naar de lymfeklieren en naar de inwendige organen, zoals de longen en de hersenen. Mensen met een huidkanker hebben meer dan 90% kans om hiervan te genezen mits de huidkanker tijdig wordt ontdekt en behandeld.
In Nederland wordt per jaar naar schatting bij zo'n 3.500 mensen een melanoom vastgesteld. Voor de puberteit komt het melanoom uiterst zelden voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan, maar meestal bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn.
Vaak zal de behandelend chirurg de tumor onder plaatselijke verdoving verwijderen (excisie). Hierbij snijdt hij een randje gezonde huid mee (marge) om er zeker van te zijn dat hij alle tumor verwijdert. Bij grotere tumoren en/of tumoren met een agressieve groeiwijze zal hij meer huid weghalen.
Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd. De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.
Ze ontstaan omdat de bloedvaatjes in je huid verwijden en de huid dunner wordt. Meestal zijn de rode ouderdomsvlekken maar een paar millimeter groot en ze komen vooral voor op je romp, maar ze worden ook wel gezien in het gezicht of op de armen. Ze zijn volkomen onschuldig.
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.