Als je te vaak het idee hebt, dat niets lukt en je te vaak aan het uitstellen bent en je te vaak denkt dat je wordt tegengewerkt, dan wordt het een probleem en wordt jij een probleem voor je omgeving. Dan is je frustratietolerantie laag. Dat betekent dat je maar weinig frustratie kunt verdragen.
Geef tijd en ruimte om te ontladen en te kalmeren.
Ga er als dat kan op in als de ander aangeeft wat hem nu zou kunnen helpen. Luister open en actief om de emoties en frustraties te laten ventileren en vertrouwen te wekken zodat jij het probleem kan analyseren en begrijpen: Laat de persoon uitpraten.
Gevoelens van frustratie hebben te maken met jouw verwachtingspatroon of verstoorde behoeften. Blijkbaar had je iets anders verwacht, gehoopt of gewild. In ieder geval loopt het nu even anders dan je had gedacht terwijl je de situatie niet kunt veranderen of het roer kunt omgooien.
Psychologie niet boos kunnen worden
Dit kan te maken hebben met depressie onderdrukte woede. Het heeft er vaak mee te maken dat we bang zijn voor onze eigen boosheid. Vaak zijn we bang dat als we de boosheid toelaten, hij ons helemaal zal overnemen. Wees gerust: meestal valt het mee.
Antoniemen van frustratie zijn voldoening en gratificatie.
Frustratie-agressie is een van de meest voorkomende vormen van agressie. Het ontstaat door een opeenstapeling van irritaties en negatieve ervaringen. Uiteindelijk zorgt dit voor een uitbarsting van emoties. Frustratie-agressie is daarom ook niet gericht aan jou: het is woede die iemand richt op zichzelf.
Dingen die je jezelf wijs maakt, waardoor je een bepaald idee van hoe iets zou moeten gaan creëert in je hoofd. Verwachtingen, zijn het eigenlijk. En zodra die niet uitkomen, ontstaat er een discrepantie: je raakt gefrustreerd, omdat de werkelijkheid niet overeenkomt met je overtuigingen of verwachtingen.
Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie.
De eerste stap om beter om te gaan met jouw prikkelbaarheid, is door te accepteren dat je de laatste tijd erg prikkelbaar bent. Het is lastig om te accepteren, want iedereen wilt natuurlijk altijd blij en flexibel zijn.
Frustratie-agressie
begrip tonen en een gevoelsreflectie geven. vragen stellen en doorvragen naar de oorzaken van de frustraties. samenvatten om te controleren of je de ander goed hebt begrepen. het gesprek afronden met een aanbod dat je waar kunt maken en dat voor de ander acceptabel is.
Psychopathologische agressie: deze vorm zie je vaak in combinatie met middelengebruik (drank/drugs, medicatie) of als gevolg van neurologische of psychiatrische aandoeningen, zoals dementie en PTSS. Doordat je niet precies weet wat er in het hoofd van de cliënt omgaat is het lastig in te schatten hoe hij zal handelen.
Net zoals trillen een fysiek signaal van irritatie is, kunnen andere bewegingen ook indicatief zijn voor opkomende agressieve uitingen. Voorbeelden hiervan zijn het schudden met een vinger of het hoofd, het ballen van een vuist, of rusteloos schuifelen met een voet.
Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk wordt hoger en je loopt rood aan. Dat alles gebeurt omdat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan vechten. Woedende gevoelens hangen dus van nature samen met woedende gedragingen. Woede brengt ook een aantal typerende veranderingen in je gezichtsuitdrukking met zich mee.
Antisociaal gedrag: Als je antisociaal gedrag laat zien word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. En het kan zijn dat je weleens spijbelt of wegloopt.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Waarom we zo snel geïrriteerd zijn ligt aan allerlei factoren. Als je echt heel snel geïrriteerd bent, komt dat waarschijnlijk omdat je van jezelf al een gevoelig persoon bent. Je trekt je veel aan van wat anderen doen en bent hier (onbewust) mee bezig. Slaap je slecht en zit je niet lekker in je vel?
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt. Prikkelbaarheid en spanning kunnen ook onderdeel zijn van het Pre Menstrueel Syndroom, afgekort PMS.