Je kan een hoog of laag personeelsverloop hebben. We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
In Nederland ligt het gemiddelde verlooppercentage rond de 17%. Wanneer hier ver boven op gescoord wordt, zoals bij Verlopia, dan kun je spreken van een te hoog personeelsverloop.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca. 10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
Definitie personeelsverloop
Personeelsverloop kan worden onderverdeeld in twee categorieën: gewenst en ongewenst personeelsverloop. Bij lage prestaties en weinig tastbare kennis is er sprake van gewenst (functioneel) personeelsverloop.
Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100.
Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen zo ook de kosten dus snel op.
Communiceer met je personeel
Ondoorzichtig handelen daarentegen zorgt voor een hoog verloop, omdat medewerkers zich niet verbonden voelen. Maar communiceren is natuurlijk tweerichtingsverkeer: luister hierbij ook goed naar wat je medewerkers zelf zeggen en doe ook echt iets met de signalen die zij afgeven.
Bij vrijwillig verloop ligt het initiatief daarbij bij de werknemer: hij/zij beslist zelf om de organisatie te verlaten. Onvrijwillig verloop gaat om verloop waarbij de werknemer niet zelf beslist om de organisatie te verlaten, denk maar aan ontslag, einde contract of pensioen van de werknemer.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Hoe bereken ik het gemiddeld totaalaantal fte? Berekenen van het gemiddeld totaal fte (Bedrijfsomvang) gedurende het peiljaar: totaal aantal gewerkte/verloonde uren die gedurende het peiljaar zijn gewerkt bij elkaar opgeteld: cao- uren: 52 weken.
Instroom: de juiste match
Ongewenste uitstroom kun je beperken door aandacht te besteden aan de juiste instroom van medewerkers; de juiste match tussen het bedrijf en de medewerker. Besteed zorgvuldig aandacht aan het wervings- en selectieproces.
Door gerichter verwachtingen te managen, te investeren in een onboardingsprocedure en vaker met personeel in gesprek te gaan, verklein je de kans dat talent jouw organisatie eerder verlaat. Hoe gepassioneerd en gedreven jouw werknemers soms ook zijn, iedereen kan tegen een burnout aanlopen.
Verloop is ook functioneel als slecht presterende medewerkers het bedrijf verlaten. Anders is het als verhoudingsgewijs grote aantallen sleutelfunctionarissen of goed presterende medewerkers het bedrijf verlaten. In dat geval is er sprake van disfunctioneel verloop.
Professionals willen niet alleen geld verdienen voor de baas; ze willen ook hun kennis en vaardigheden uitbreiden om zo verder te bouwen aan hun eigen carrière. Biedt jouw organisatie nauwelijks doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden? Dan kan dat een reden zijn voor een hoog personeelsverloop.
Als je het personeelsverloop over een bepaalde periode wilt berekenen, tel je het aantal medewerkers aan het begin van die periode en aan het einde van die periode bij elkaar op en die deel je door twee. De resultante is het gemiddelde aantal medewerkers in die periode.
In het eerste kwartaal van 2022 hebben 19 van de 35 regio's in Nederland te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. In deze regio's zijn er dus veel meer vacatures dan werkzoekenden. In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht is de arbeidsmarkt volgens de Spanningsindicator het krapst van heel Nederland.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
De horeca kampt met een groot personeelstekort. En dat is niet alleen een Nederlands probleem, ook werkgevers in andere (vakantie-)landen in Europa zijn driftig op zoek naar personeel. Eerst de situatie in Nederland: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de horeca is de sector waar de meeste vacatures te vinden zijn.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
De werving van een werknemer kost gemiddeld 4.494 euro. Dat bedrag kan lager, blijkt uit arbeidsmarktdata van Intelligence Group. Het bedrijf pleit daarom onder meer voor minder vacatures per recruiter. De arbeidsmarkt in 2019 is schaars en de strijd om talent is groot.
Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.
Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
De meeste werknemers willen zich graag ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden tot ongewenst verloop. Je kunt zorgen voor voldoende groeimogelijkheden door bijvoorbeeld training en opleiding te ondersteunen.
Reken voor een algemene vacature op een kost tussen de 4.000 en 6.000 euro voor het aanwerven van een nieuwe werknemer. Moeilijkere profielen lopen al snel op boven de 10.000 tot wel 15.000 euro per geschikte kandidaat die langer dan 6 maand in dienst blijft.
Stel dat een bedrijf een fulltime-baan ziet als 40 uur. Dat betekent dat 40 uur 1 fte is. Dan staat 0,8 fte bij hen voor 32 uur (0,8 * 40 = 32 uur).