Andere benamingen voor de drop zijn heeldrop of offset. De drop van de hardloopschoen is het verschil in hoogte van de schoenzool tussen je teen en je hiel. Een hoge drop van je hardloopschoenen betekent een hoogteverschil van 10 tot 12 millimeter en een lage of gemiddelde drop 0 tot 8 millimeter.
Een ander woord voor heeldrop is offset. Een lagere heeldrop wordt vaak aan lopers geadviseerd die wat meer op de voorvoet landen. De meeste trainingsschoenen hebben een heeldrop tussen de 8 en 12 mm. Het is echt persoonlijke voorkeur wat je prettig vind zitten tijdens het hardlopen.
Definitie. De drop van een schoen is het hoogteverschil tussen de achterkant en de voorkant van de voet . Het wordt uitgedrukt in millimeters .
Kilometers bijhouden
Over het algemeen geldt de dat je na 1000 kilometer een hardloopschoen moet vervangen. Je hardloopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures.
Een belangrijke indicator hierbij is de offset van een schoen, dit is het verschil in hoogte tussen de hak en voorvoet. Een hogere offset zorgt ervoor dat je wordt gedwongen om op je hak te landen. Daarentegen dwingt een lagere offset je op je voorvoet te landen.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Er zijn drie pronatietypen. Ontdekken wat jouw pronatietype is, is de eerste stap op weg naar het vinden van de juiste hardloopschoenen. De buitenkant van de hiel raakt de grond met een grotere hoek en de voet rolt weinig of niet naar binnen (pronatie). Hierdoor is er onvoldoende schokdemping richting het onderbeen.
De schoen met de meeste demping: Nike Invincible
Als je een schoen zoekt die bij elke stap zacht, veerkrachtig en responsief aanvoelt, dan is de Nike Invincible perfect. Deze schoen biedt uitstekende ondersteuning tijdens lange duurlopen en meer relaxte, korte runs.
Na ongeveer 700 kilometer op je hardloopschoenen zijn deze toe aan vervanging, omdat de demping vermindert of zelfs verdwijnt. 700 kilometer lijkt misschien ver en je kan je er wellicht niets bij voorstellen, maar bij 2 rondes van 6,5 kilometer per week zit je daar na een jaar al aan.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar.
De Zero Drop betekend dat je schoenen geen onnatuurlijk hak meer hebben, je voet staat vlak in je schoen, waardoor je veel logischer gaat landen. Je land hierdoor automatisch op je middenvoet in plaats van je hak.
Er zijn ook sporen van het woord drop gevonden in talen zoals het Papiamento (dròp), Surinaams of Sranantongo (drop), Indonesië (drop). Kortom, overal waar Nederlanders zijn geweest hebben ze de druppels van de zoethoutwortel meegenomen en geïntroduceerd als “drop.” Dat is waar de naam drop vandaan komt!
Heb je een dag waarop je urenlang staat, dan is het 't beste om te kiezen voor een breed hakje van zo'n 2-4 centimeter. Je vermindert zo de kans op rugklachten, omdat je bekken net een beetje gekanteld staat. Liever geen hak? Zoek dan sneakers met een vrij dikke en wat 'oplopende' zool bij de hiel.
De demping in hardloopschoenen vangt de klappen op van het asfalt en verlicht de dreun op de knieën. Draag daarom nooit harde, stijve oude loopschoenen of te lichte hardloopschoenen bij knieklachten. Kies een schoen met goede demping. Hardloopschoenen hebben de beste demping voor hardlopers.
De beste hardloopschoenen voor supineren zijn die waar veel extra demping onder de voorvoet zit en die een vlakke bredere leest hebben met weinig hieldrop. Ook moet een hardloopschoen supineren mooi aansluiten aan de wreef en de hiel locken zodat deze bij landing op de voorvoet niet eruit kan glippen.
Wandelschoenen zijn beter voor je voeten
Ten opzichte van sportschoenen hebben wandelschoenen bijvoorbeeld meer kussentjes, en dan voornamelijk in de hiel. Wandelen in een loopschoen, die meestal minder kussentjes heeft, kan leiden tot verschillende klachten in de voet en blessures aan de achillespees.
Het hangt af van de ondergrond en het aantal kilometers dat je gaat wandelen welke keuze in schoenen je maakt. Wandelen op hardloopschoenen is zeker mogelijk, kies dan wel voor de stevigere varianten die wat zwaarder zijn en een vlakke leest hebben, zoals de Brooks Ghost schoenen.
Wat zijn slechte schoenen? Alle schoenen die uw voeten niet juist ondersteunen zijn slechte schoenen. Teenslippers, instekers, sloffen en rubberlaarzen zijn dus uitstekende voorbeelden van ongezond schoeisel!
Onder andere de merken VIA VAI, Toral en Steve Madden hebben de perfecte comfortabele runners voor dames. Voor de heren onder ons hebben we ook trendy runners van onder andere de merken Nubikk en Floris van Bommel. Zo, nu weet jij wat de beste schoenen zijn voor je voeten.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet kan u last hebben van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. U kunt ook een doorgezakte voet hebben zonder pijnklachten. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Een normale pronatie is bedoeld om schokken op te vangen en is onderdeel van een gezond looppatroon. Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel teveel naar binnen staan bij het lopen. We spreken dan van hyperpronatie, of in de volksmond ook wel 'overpronatie'. Hierbij kunnen klachten ontstaan in voeten en benen.
Een spreidvoet is uiterst zelden aangeboren. Meestal ontstaat hij door jaren- of zelfs decennialange verkeerde belasting van de voeten. Anders dan de platvoet of de doorgezakte voet is hier niet een gebrek aan beweging de oorzaak, maar meestal het dragen van ongeschikt schoeisel.