De groene beveiligingspas is voor beveiligers in opleiding.Deze pas verliest zijn geldigheidsduur na 12 maanden. Het is feitelijk dus een aspirantenpas met een korte geldigheidsduur en bedoeld om nieuwe beveiligers in de praktijk stage te laten lopen, zodat zij voldoende voorbereid worden op de praktijk.
GRIJS: Een legitimatiebewijs van een gediplomeerde beveiliger.
De aanvraag dient u per mail in te dienen. De aanvraagprocedure kan tot 8 weken duren, conform de Algemene Wet Bestuursrecht. Voor de afgifte van de toestemming en/of het legitimatiebewijs zijn leges verschuldigd.
Medewerkers die toestemming hebben om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren, krijgen een legitimatiebewijs. Dit legitimatiebewijs moeten zij tijdens werktijd bij zich hebben. Het legitimatiebewijs is maximaal 3 jaar geldig (grijze pas).
Heb je een strafblad? Vervolgens krijgt de bezoeker zijn/haar kansen op een VOG te zien. Voor mensen met een strafblad worden de kansen uitgesplitst per branche, waaronder beveiliging. Daarmee toont de VOG-check aan dat een lage kans op een VOG in één branche niet automatisch een lage kans in álle branches betekent.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Blauwe pas beveiliging
De blauwe beveiligingspas is voor horecaportiers en de Event Security Officers (ESO). De persoon die op dit beveiligingslegitimatiebewijs omschreven staat, mag beveiligingswerkzaamheden verrichten voor een organisatie met een beperkte vergunning.
Grijze pas
Deze pas krijg je pas wanneer je in het bezit bent van je diploma beveiliging van de SVPB en je door de screening van de politie bent gekomen.
Als de medewerker door de screening is gekomen, geeft de korpschef toestemming om maximaal 3 jaar beveiligings- of recherchewerk te doen. Deze toestemming kost € 60,- per medewerker. Daar komen nog de kosten van € 26,- voor de afgifte van een legitimatiebewijs bij.
Beveiligers moeten een diploma Beveiliger van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB) hebben of een gelijkwaardig diploma. In de Rpbr staat welke diploma's gelijkwaardig zijn.
Je kunt als beveiliger als zzp'er aan de slag bij beveiligingsbedrijven. In dit geval heb je geen eigen vergunning nodig, maar wel legitimatie en een uniform van het bedrijf waarvoor jij werkzaam bent. Voor je aan het werk kunt, word je gescreend op bekwaamheid en betrouwbaarheid door Justis.
Afgifte van een beveiligingspas
Als een beveiliger in dienst treedt van een beveiligingsorganisatie moet de korpschef toestemming geven aan de persoon om voor de aanvragende beveiligingsorganisatie beveiligingswerkzaamheden te mogen verrichten. Dit gebeurt door middel van afgifte van een beveiligingspas.
Het legitimatiebewijs is maximaal 3 jaar geldig. Voor medewerkers in opleiding is dit maximaal 12 maanden. 3 maanden voordat het legitimatiebewijs verloopt, moet u opnieuw toestemming van de politie vragen om het werk te mogen verrichten. Legitimatiebewijzen van medewerkers in opleiding worden niet verlengd.
Het Vtje is een soort goedkeuring. Aan het Vtje is te zien dat van jou kennis van zaken verwacht mag worden en dat jij goedkeuring hebt van de korpschef en dus integer bent. Ik kan ook wel aan politie emblemen komen maar dat wil niet zeggen dat ik die mag dragen.
De opleiding Event Security Officer is bedoeld voor diegenen die beveiligingswerkzaamheden willen uitvoeren op evenementen, zoals (pop)concerten, sportevenementen en (dance)feesten. De opleiding Event Security Officer leidt de kandidaat op voor het officieel erkende SVPB-certificaat.
De screening duurt maximaal 8 weken. Hoe lang het exact duurt verschilt per persoon.
Toestemming vragen
U vraagt toestemming voor al uw medewerkers aan de korpschef van de politie in uw buurt . Uw medewerker krijgt toestemming als uw medewerker de juiste opleiding heeft en door de screening komt. De korpschef screent uw medewerkers op betrouwbaarheid en vakbekwaamheid.
Je bezit het basisdiploma beveiliging en een mbo 2 diploma.
Als je geslaagd bent voor een van de examens, ontvang je een SVH Certificaat Horecaportier. Heb je beide examens gehaald, dan ontvang je automatisch het SVH Diploma Horecaportier. Het SVH Certificaat Horecaportier is 24 maanden geldig, vanaf de datum die op het certificaat vermeld staat.
U kunt de vergunning voor uw particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau aanvragen bij Justis. Dit kan digitaal en schriftelijk. De vergunning is voor maximaal 5 jaar. Justis kan u ook een vergunning voor een kortere periode geven.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Via de nieuwe website Lexbase.se kan van iedere Zweed worden nagetrokken of hij of zij een strafblad heeft en waarvoor. Het enige wat daarvoor nodig is, is de naam of het sofinummer van de betrokken persoon.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.