Van Dale definieert excuus - dat in de 16de eeuw ontleend is aan het Franse woord excuse - als 'verontschuldiging, betuiging van spijt'. Excuus is dus een synoniem van zowel spijtbetuiging als van verontschuldiging.
wat je zegt als je ergens spijt van hebt vb: hij bood zijn excuses aan dat is geen excuus [geen geldige reden] iemand excuus vragen [vragen of hij je kan vergeven] je exc... de verontschuldiging.
Met sorry geeft de spreker aan dat hij het minder erg vindt dan met excuus. Maar bij sorry, speelt ook mee dat de spreker vindt dat hij er niets aan kan doen, dus dat hem geen schuld treft. Het woord excuus past iets beter in de volgende zin: Excuus, ik had rekening moeten houden met mogelijke files. En dan nog iets.
Je kunt je brief bijvoorbeeld afsluiten met zinnen als: "Ik stel het zeer op prijs dat je naar me hebt willen luisteren" of: "Ik wil jullie hierbij graag nogmaals mijn excuses aanbieden voor de problemen die ik met mijn acties heb veroorzaakt en ik hoop echt dat ik er wat aan kan doen om het goed te maken."
Narcisten bieden hun excuses niet aan omdat ze geen schuldgevoel hebben. Narcisten hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze gewoon niet begrijpen waarom de andere persoon gekwetst is of waarom hij zich ergens zorgen over maakt.
Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort. Het ondermijnt je zelfvertrouwen. En mensen nemen je steeds minder serieus want als je overal sorry voor zegt dan is het niet meer geloofwaardig.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Misschien reageert je ex helemaal niet, of begint hij of zij te schelden en zegt je ex hoe je het wel in je hoofd haalt om terug te komen en sorry te zeggen. Bedenk dan dat het moment nog niet rijp is, dat je ex er nog niet klaar voor is. Schenk er geen aandacht aan en toon je begrip. Laat de tijd de rest doen.
“Sorry voor het ongemak” of “We verontschuldigen ons voor het ongemak, we gaan er naar kijken.” Voor wie in de klantenservice werkt is het versturen van dergelijke reacties naar boze klanten een herkenbaar en essentieel onderdeel van hun werk.
Oprecht sorry zeggen doe je wanneer je echt spijt hebt. De ander voelt dit aan en dit kan de relatie maken of breken om de langere termijn. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van een opzettelijk gemaakte fout vaak een sterke wens hebben om excuses te krijgen.
apologies mv.
Ik zei dat het me speet en ze aanvaardde mijn excuses. I said I was sorry and she accepted my apologies.
excuseren = zeggen dat het je spijt vb: hij excuseerde zich toen hij tegen haar aan botstewilt u mij even excuseren? [vindt u het goed dat ik even wegga?]
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Sorry zeggen
Probeer je gevoelens zo goed mogelijk om te zetten in woorden en leg uit hoe je de ruzie volgende keer wilt voorkomen. Je zal zien dat je partner nu ook door jouw ogen kan kijken en je beter begrijpt. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie elkaars gevoelens proberen te begrijpen, accepteren en respecteren.
alleen een welgemeend excuus werkt. Je kind dwingen om sorry te zeggen, werkt averechts. Het gaat erom dat je kind leert verantwoordelijkheid te nemen voor z'n gedrag. Alleen sorry om het sorry zeggen heeft weinig effect.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.