Een dubbelmassavliegwiel is een vliegwiel dat uit 2 delen bestaat met veren er tussen. Het doel is de oneenparige beweging van de krukas af te vlakken waardoor de motor mooier stationair gaat lopen en tevens de mechanische belasting van koppeling en versnellingsbak afneemt.
Een tweemassavliegwiel is een vliegwiel, dat uit twee gedeelten bestaat, die door veren met elkaar zijn verbonden. Wat doet het? Een gewoon vliegwiel bestaat uit één brok staal. Het zorgt ervoor, dat de krukas tussen de opeenvolgende arbeidsslagen in zoveel mogelijk dezelfde omwentelingssnelheid handhaaft.
Een vliegwiel zorgt ervoor dat de motor gelijkmatiger draait. Een verbrandingsmotor levert kracht op de krukas op het moment dat er een ontbranding in de cilinder plaatsvindt; dan 'stoot' de krukas van de motor weer iets vooruit. Dit gebeurt elke rotatie van de krukas twee keer.
De symptomen van een defect dubbelmassavliegwiel kunnen inderdaad stuiteren bij aangrijpen zijn maar ook rammelen en onregelmatig lopen van de motor. Stuiteren bij aangrijpen kan ook veroorzaakt worden door een vette koppelingsplaat of een probleem in de drukgroep.
Het vliegwiel is nauwkeurig afgestemd op de motor. Wanneer er iets mis is met de motor en de bestuurder rijdt te lang door, zal het vliegwiel extra snel slijten. Wanneer een vliegwiel niet overmatig slijt en de auto 'normaal' gebruikt wordt, zal deze minimaal 150.000 km.
Doorrijden met kapotte massa vliegwiel
Rij absoluut niet door met een kapot vliegwiel. Het kan namelijk gebeuren dat het schakelen plotseling niet meer mogelijk is, opeens, terwijl u rijdt. Zorg dus dat u naar een versnellingsbak specialist gaat voor een controle en eventuele reparatie of vervanging.
Uitgaande van circa 5-6 uur en een uurtarief van circa 80 euro, bedragen de totale kosten voor het wisselen van de dubbelmassavliegwiel circa 550 à 900 euro.
We zien het vaak; het OEM-vliegwiel gaat ongeveer 200.000 Km mee, maar het vervangende exemplaar niet; die haalt misschien 100.000 Km.
Kenmerken DSG vliegwiel problemen
De meest voorkomende symptomen van problemen met een DSG vliegwiel zijn: Rammelend geluid met stationair draaiende motor. Trillingen tijdens het accelereren/rijden. Een na-schokje na abrupt gas los laten.
Vliegwiel is een vereiste voor een goeie stationair loop, hij heeft de massa nodig voor een stabiel toerental. En zal dus op bijna iedere automotor op zitten..
Visuele controle van het dubbelmassavliegwiel
Kijk goed naar het vliegwiel tijdens de visuele inspectie. Als u verkleurde vlekken op het wrijvingsvlak van het secundaire vliegwiel ontdekt (zie pijl A), zijn dit een duidelijke indicaties van een oververhitte of overbelaste DMF.
De kosten voor het vervangen van de koppeling liggen tussen de 300 tot 800 euro. Tijdens het vervangen gaan wij aan de slag met de koppeling, de koppelingsplaten en de drukgroep van het merk LuK. Wanneer een koppeling wordt vervangen, is het vaak ook zo dat de transmissie olie ververst moet worden.
Het vliegwiel verschilt per crosstrainer in gewicht. Een zwaarder vliegwiel loopt over het algemeen soepeler en kan daarnaast meer weerstand geven. Wij raden dan ook aan om een voor een zwaar vliegwiel te kiezen. Deze gaan het langste mee en hebben de meest soepele beweging.
Het vliegwiel zit gemonteerd tussen de krukas van de motor en de versnellingsbak. Op het vliegwiel zitten de drukgroep met de koppelingsplaat gemonteerd. Steeds meer auto's krijgen een 2 massavliegwiel of tweedelig vliegwiel. Dit heeft als resultaat dat trillingen vanuit de motor sterk verminderd worden.
Vliegwielen wegen over het algemeen 15 kilo of meer. Een zwaar vliegwiel geeft ook stabiliteit aan de spinningfiets. Omdat je flink veel trapt, zorgt het extra gewicht ervoor dat de fiets niet gaat hobbelen.
De druklager van de koppeling maakt het mogelijk dat de koppelingsplaat gescheiden kan worden van het koppelingsmechanisme. Een druklager ziet eruit als een ring en wordt bediend via de koppelingskabel die weer vastzit aan het koppelingspedaal.
Hoelang een koppeling meegaat is afhankelijk van de bediening. Gemiddeld gaat een koppeling ongeveer 150.000 km tot 250.000 km mee. Er staat geen vaste termijn voor vervanging. Bij intensief gebruik, hard rijden, file, veel stadskilometers, is de levensduur van de koppeling minder lang en dus eerder aan vervanging toe.
De koppelingsplaat is verbonden met de versnellingsbak en ligt opgesloten tussen het vliegwiel en de drukgroep aan de motor. In het midden van de drukgroep zitten de drukvingers, die werken als kleine hefbomen. Met het koppelingspedaal druk je het druklager tegen deze veren.
Meestal kondigt een versleten koppeling zich aan door dat deze begint te slippen. Je laat het koppelingspedaal opkomen maar de auto komt slechts traag in beweging. Ook bij het rijden kun je het merken. Bij plotseling gasgeven hoor je het toerental wel oplopen maar de auto versnelt niet of maar langzaam.
Een versleten druklager maakt juist geluid als de auto in de vrij staat met draaiende motor. Als je de koppeling in trapt is het geluid meestal weg, omdat je het lager in elkaar perst tegen de drukgroep aan. Hierdoor wordt enige speling tijdelijk verholpen. Je kan lang doorrijden met een versleten druklager.
Het is raadzaam om het koppelingspedaal alleen kort in te trappen wanneer dit echt nodig is. Het aanraken of licht intrappen van het pedaal leidt al tot hogere slijtage en een kortere levensduur.
Je kunt doorrijden met een versleten koppeling, maar verstandig is het niet. Ten eerste omdat een versleten koppeling zorgt voor schade aan het vliegwiel en een nieuw vliegwiel kost honderden euro's. Ook verbruikt de auto veel meer brandstof per kilometer omdat de kracht niet volledig overgebracht wordt naar de wielen.
Een gemiddelde monteur zal er bij een gemiddelde auto daarom al snel drie tot vijf uur mee bezig zijn. Koppelingsplaten vervangen gaat stap voor stap: De aandrijfassen worden losgehaald van de versnellingsbak. De monteur haalt vervolgens ook de bekabeling en bouten los van de bak.
Wanneer de koppeling versleten is, zal deze moeten worden vervangen. Het vervangen van een versleten koppeling is in principe niet moeilijk, maar wel tijdsintensief. Wilt u zelf de koppeling vervangen, dan zal dit zeker een paar uur in beslag nemen.
Over het algemeen kunnen we stellen dat crosstrainers met het vliegwiel achter een stuk compacter zijn. Zij nemen dus fysiek minder ruimte in en maken een rondere beweging. De crosstrainer met het vliegwiel voor is vaak wat langer en maakt ook een langere beweging.