Brandwerende kozijnen bieden weerstand tegen brandoverslag en branddoorslag naar een ander brandcompartiment. Dan bedoelen we verticale brandoverslagrisico; horizontale brandoverslagrisico; tegenovergelegen brandcompartiment en/of naastgelegen brandcompartimenten.
Ja, 30 minuten brandwerend (toelichting).
Een goedkope brandwerende deur kan je al hebben voor zo'n €120. Voor sterkere, mooiere en duurzamere varianten betaal je natuurlijk meer. Prijzen rond de €600 of zelfs veel meer zijn daarbij geen uitzondering. Deze dure prijzen zijn meestal van toepassing op de deuren voor industrieel gebruik.
Er zijn geen speciale papieren nodig om een brandwerende deur te monteren. Dit betekent dat iedereen de deur mag plaatsen.
Brandwerende deuren herken je aan de speciale brandwerende vulling. Een opdekdeur kan alleen in 30” brandwerend en heeft zichtbare strippen rondom in de deur. Een stompe deur kan in zowel in 30”, 60”, 90” als 120” brandwerend. Bij de 30” zit er alleen een strip in de bovenkant van de deur.
Hout beschermt zichzelf bij brand doordat het verkoolt. Dat is een eigenschap van het materiaal en verschilt per houtsoort. De inbrandsnelheid van lichtere houtsoorten, zoals naaldhout, is hoger dan van zwaardere loofhoutsoorten zoals eiken en tropisch hardhout, die minder snel inbranden.
Wil je hout brandwerend maken, dan behandel je het met een brandwerende verf. Het aantal lagen en de hoeveelheid verf die je nodig hebt, hangen af van de houtsoort en de constructie waarin het materiaal wordt toegepast.
De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen, wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). Er is in Europa gewerkt aan geharmoniseerde beproevingsnormen waarin de beproevingsmethode is omschreven.
Brandduur per houtsoort
Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Beukenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Veelal gaat men voor een 30 minuten brandwerende scheiding uit van één gipsvezelplaat aan beide zijden. Voor 60 minuten voorziet men twee gipsvezelplaten aan beide zijden.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
Shou-sugi-ban is een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen: hout van de ceder of cipres wordt aan de oppervlakte "verbrand" (gebrand) om een verkoolde laag te creëren die weerstand biedt tegen weersinvloeden.
Het paradox van bouwen met hout en brandveiligheid
' En wat blijkt; met hout zijn juist heel brandstabiele constructies mogelijk. De ontvlambaarheid van massief hout is niet erg hoog.
Zowel levend als dood hout is goed brandbaar.
Door deze brandscheiding wordt voor een bepaalde tijd een vrije vluchtroute in stand gehouden zodat een ieder die zich in het pand bevindt het gebouw kan verlaten. Doordat de ontwikkeling van zowel vuur als rook door deze constructie wordt vertraagd, creëert men tevens een tijdswinst voor de brandbestrijding.
Voor deze situaties heeft een nieuw bedrijf genaamd LifeDoor een systeem ontwikkeld. Het is een automatische sluiting van deuren in geval van brand. Het systeem moet worden aangebracht op een scharnier van een binnendeur. Als er een alarm van een rookmelder afgaat reageert het apparaat en sluit de deur.
Een deur verkrijgt zo een attest met een Rf voor het deurgeheel voor 30, 60 of meer minuten. Men zegt in Nederland dat een deur een Weerstand tegen BrandDoorslag (WBD) of brandwerendheid heeft van 30 of 60 minuten.
Het Bouwbesluit geeft aan dat brandwerende deuren wél verplicht zijn voor zowel oudere gebouwen als nieuwere gebouwen. Oudere gebouwen: er dienen brandcompartimenten geplaatst te worden die tenminste 20 minuten brandwerend zijn.
Al het brandwerend dubbel glas dat Glaskoning aanbiedt is tevens standaard veiligheidsglas dat letsel voorkomt. U kiest uit vier varianten HR++ brandwerend glas: 30 minuten of 60 minuten, één of tweezijdig letsel werend. Brandwerend dubbel glas is bedoeld voor buitentoepassing.
Het plaatsen van brandwerende deuren in een appartement is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Het Bouwbesluit geeft aan dat brandwerende deuren wél verplicht zijn voor zowel oudere gebouwen als nieuwere gebouwen. Oudere gebouwen: er dienen brandcompartimenten geplaatst te worden die tenminste 20 minuten brandwerend zijn.