Berisping. Het tuchtcollege kan aan de zorgverlener de maatregel van berisping opleggen. Het tuchtcollege veroordeelt in dat geval het gedrag van de zorgverlener. De zorgverlener heeft verwijtbaar gehandeld en wordt daarvoor terechtgewezen.
Een berisping is een waarschuwing dat het verwijtbaar gedrag (de misdraging) zich niet meer mag herhalen. Mogelijk worden daarbij ook de maatregelen aangeven die zullen volgen als het gedrag wel terugkeert.
Een waarschuwing is volgens de parlementaire geschiedenis op de wet BIG een zakelijke terechtwijzing die de onjuistheid van een handelwijze naar voren brengt zonder daarop een stempel van laakbaarheid te drukken. Een berisping heeft daarentegen steeds een verwijtende en veroordelende strekking.
Gemiddeld duurt een procedure bij een tuchtcollege zeven maanden.
Beide rechtsgebieden hebben een eigen belang te beschermen, met eigen doelen, criteria, bewijsregels en procedures. In het tuchtrecht gaat het om de kwaliteit van de beroepsuitoefening, in het strafrecht om de bescherming van de rechtsorde tegen - ernstige - inbreuken.
Een procedure begint met het indienen van een klaagschrift bij een regionaal tuchtcollege. Het regionaal tuchtcollege beoordeelt of de zorgverlener zich heeft gehouden aan zijn beroepsnormen. Voordat het college beslist, krijgen de partijen de gelegenheid om schriftelijk en / of mondeling hun standpunt toe te lichten.
De tuchtcolleges doen uiterlijk twee maanden na de zitting uitspraak. De beslissingen worden in het openbaar uitgesproken. Het tuchtcollege deelt dan in het kort mee wat de beslissing is.
De Tuchtraad beoordeelt of een klacht gegrond is of niet. Als een klacht gegrond is, kan de Tuchtraad sancties opleggen. Sancties variëren van een waarschuwing tot een berisping en het met naam en toenaam bekendmaken van de uitspraak.
De specifieke kenmerken van een tuchtrechtelijke procedure zorgen ervoor dat niet zomaar civielrechtelijke aansprakelijkheid vaststaat in het geval een tuchtrechter heeft geoordeeld dat in strijd is gehandeld met voor het betreffende beroep geldende regels.
De tuchtrechter toetst het handelen en nalaten van verpleegkundigen aan twee normen: De zorgverlener heeft gehandeld (of iets nagelaten) in strijd met de zorg die hij behoort te verlenen aan de patiënt, degene die in nood verkeert, of zijn/haar naasten.
Wat is een officiële waarschuwing? Met een officiële waarschuwing laat je werkgever je weten dat deze jou bepaalde gedragingen of omstandigheden aanrekent of verwijt. Een officiële waarschuwing wordt schriftelijk verstrekt en meestal opgenomen in je personeelsdossier.
Een waarschuwing of berisping wordt door de voorzitter uitgesproken in een vergadering van de kamer, in aanwezigheid van de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris, die daarvoor bij aangetekende brief wordt opgeroepen. Daarvan wordt proces-verbaal opgemaakt.
Op grond van de Wet BIG kunnen zorgverleners maatregelen opgelegd krijgen door een tuchtcollege of door de Inspectie voor de gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Afhankelijk van hun inhoud kunnen sommige maatregelen een zorgverlener beperken in de beroepsuitoefening.
Het Centraal Tuchtcollege is helder in haar uitleg over de vraag wie een klacht mag indienen. In de eerste plaats is het de patiënt zelf die altijd -als meest rechtstreeks belanghebbende- een klacht mag indienen. Dat is pas anders als patiënt niet langer wilsbekwaam is voor het indienen van een klacht.
Het regionaal tuchtcollege bestaat meestal uit vijf leden: twee juristen, van wie één de voorzitter is, en drie leden-zorgverleners met hetzelfde beroep als de aangeklaagde zorgverlener en wordt bijgestaan door een secretaris.
Als je de goede werking van de school ernstig hindert, kan de school je een tuchtstraf opleggen. Er bestaan drie soorten: een tijdelijke, een definitieve en een preventieve uitsluiting van school. De school moet bij een tuchtprocedure strikt de regels volgen die door de overheid zijn vastgelegd.
Als het gesprek met de huisarts niet naar uw tevredenheid verloopt, kunt u een klacht indienen. U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris.
U kunt tot precies tien jaar na het handelen of nalaten van de zorgverlener een klacht indienen. Is datgene waarover u wilt klagen langer dan tien jaar geleden gebeurd, dan is de klacht verjaard. U wordt dan door het tuchtcollege in de klacht niet-ontvankelijk verklaard.
Een tuchtcollege voor de gezondheidszorg oordeelt op basis van de klacht of de aangeklaagde zorgverlener zijn werk zorgvuldig heeft gedaan. Het tuchtcollege toetst of de aangeklaagde zorgverlener heeft gehandeld in strijd met de zorg die hij behoort te leveren aan zijn patiënt (of diens familie).
Krijgsgevangenen worden op grond van artikel 84 van de Derde Geneefse Conventie berecht door een militaire rechtbank, tenzij de wetten van het houdende land expliciet toestaan dat berechting plaatsvindt door een civiele rechtbank.
Een jeugdprofessional dient te handelen volgens de professionele standaard die voor hem of haar geldt. Als een ouder of verzorger niet tevreden is over het beroepsmatig handelen van een jeugdprofessional kunnen zij in sommige gevallen een klacht indienen. Dit kan leiden tot een tuchtprocedure bij SKJ.