Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Het gaat vaak om onzichtbare en moeilijk te vatten terreur; een opeenstapeling van op zichzelf niet altijd strafbare gedragingen.
Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen.
Stalking of belaging is een strafbaar feit waarbij iemand herhaaldelijk inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van iemand anders.
De stalker loopt rond met moord-ideeën. Er is sprake van wanhoopsdenken bij de stalker. De stalker roept dingen als: "Als ik je niet kan hebben, dan niemand". De stalker is psychopathisch of vertoont psychotisch gedrag: de stalker komt verward over, reageert vaak agressief of heeft bijvoorbeeld last van waanbeelden.
Het woord stalking komt van het Engelse woord to stalk, wat besluipen (meestal van wild) betekent. Zowel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht als in het Belgisch Strafwetboek wordt het met belaging aangeduid, van het werkwoord belagen: iemands leven, zijne vrijheid enz. op arglistige wijze bedreigen.
Narcisten ontpoppen zich vaak als stalker, wanneer de relatie beëindigd wordt. Ook hier zie je dat, als ze hun zin niet krijgen, ze alles in het werk stellen om alsnog hun zin te kunnen krijgen. Ze reageren beurtelings boos, grof en venijnig, of prijzen je de hemel in.
Met stalken van personen wordt bedoeld het blijvend en aanhoudend besluipen van een ander persoon die als prooi wordt aanzien. In het strafrecht is stalking aldus de daad van een persoon die zijn prooi (in casu een persoon) achtervolgt en lastig valt.. In het strafrecht wordt deze daad belaging geheten.
Vaak begint stalking met het ontvangen van vervelende telefoontjes, bedreigende e-mails of berichten. De frequentie neemt in de regel snel toe. Waarbij ook bespioneren en het controleren van het slachtoffer kan voorkomen. Onderzoek toont aan dat stalkers pas stoppen wanneer hun doelwit niet meer beschikbaar is.
Wanneer je je zorgen maakt over het stalken, maar (nog) geen contact met de politie hebt, kun je je stalker een stopbrief sturen. Dit is een laatste poging om het stalken te stoppen voordat je de politie inschakelt.
De wet voorziet volgende stevige strafmaat voor belaging: een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig euro tot driehonderd euro of met een van die straffen alleen. Het zal uiteindelijk een Correctionele Rechtbank zijn die hierover zal oordelen.
Het wordt strafbaar gesteld in artikel 442bis van het strafwetboek. Dat bestraft “diegene die een persoon heeft belaagd terwijl hij wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van die bepaalde persoon ernstig zou verstoren.”
Je kunt samen met de politie een plan maken om de stalker te laten stoppen. De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. De politie kan voor je in gesprek gaan met de stalker. Dit heet een stopgesprek.
Als u de politie meldt (via 0900-8844) dat u wordt lastiggevallen door een stalker, dan wordt uw informatie in de computer vastgelegd. U informeert dus de politie, maar verwacht geen verdere actie. De politie beoordeelt de inhoud van de melding.
U kunt uw klacht indienen bij de politie met het digitale klachtformulier. U kunt uw klacht ook schriftelijk of mondeling doorgeven. U moet uw klacht indienen binnen 1 jaar na de gebeurtenis waarover u wilt klagen.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Verbreek alle contact
Daarvoor hoef je maar 1 ding te doen: alle contact verbreken. Natuurlijk is het wel zo netjes als je je partner laat weten dat het over is, maar doe dat niet live. Een narcist weet je gemakkelijk van het tegendeel te overtuigen en voor je het weet zit je weer aan hem vast.
Narcisten komen in de eerste fase van de verliefdheid inderdaad super liefdevol, zorgzaam , attent, geïnteresseerd en heftig verliefd over…. Maar dit is tijdelijk. Het gaat namelijk helemaal niet om jou, maar om de reflectie die jij hem of haar over zichzelf geeft.
Volgens art. 442bis van het Strafwetboek bestaat het misdrijf belaging of stalking uit het ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken.
Wanneer u wordt gestalkt via telecommunicatie zoals social media, sms of telefoon kan u zich niet enkel beroepen op het misdrijf stalking maar ook op een specifieker misdrijf namelijk: 'belaging middels elektronische communicatiemiddelen'.
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
De gevolgen van stalking zijn vaak zwaar. Stalking kan uitmonden in ware terreur en je dwingen om je leven drastisch aan te passen. Er zijn maar twee opties: je ofwel neerleggen bij de pesterijen, ofwel beslissen er tegenin te gaan. Maar niets ondernemen leidt steevast tot psychische en lichamelijke klachten.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.