De dagtekening is de datum die op een document staat. Bijvoorbeeld op een onderhandse akte of authentieke notariële akte . Die datum geeft aan op welke dag de akte is ondertekend door de persoon voor wie de akte is gemaakt. Dit is voor de bruikbaarheid van een akte heel belangrijk.
Bij het goed lezen van een akte, zie je dat de akte datum anders kan zijn dan de datum van de gebeurtenis. Dit geldt voor doop-, geboorte-, begraaf– en overlijdensaktes, dus niet voor huwelijksaktes. Die worden alleen op de datum van de voltrekking opgemaakt.
Een akte is een ondertekend geschrift dat als bewijs kan dienen.
Een notariële akte (ook wel authentieke akte genoemd) is een wettelijk verplicht document om de verkoop van een appartement of huis af te ronden. Een verkoopakte bevat in feite alle informatie over het verkochte pand en de voormalige en nieuwe eigenaar.
Wie bepaalt datum verlijden akte? In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper).
De notaris verlijdt dan de akte. Dat wil zeggen dat hij de volledige authentieke akte hardop voorleest. Achteraf paraferen alle betrokken partijen elke pagina, en op de laatste pagina plaatst iedereen zijn handtekening. Binnen de 15 dagen na de ondertekening zorgt de notaris voor de registratie.
Zo moet je te allen tijde ervoor zorgen dat de akte binnen de 4 maanden kan verlijden. Zo niet, dan riskeer je een boete te betalen aan de fiscus.Die boete kan oplopen van minimum 10% tot maximum 50% van de registratierechten.
Zowel een verkoper, vastgoedmakelaar, als een notaris kunnen een verkoopovereenkomst opstellen.
Wil je jouw notariële akte opvragen of ben je jouw notaris akte kwijt? Zoek niet langer in jouw papieren naar die koopakte, kredietakte, jouw huwelijkscontract, schenkingsakte, een volmachtakte of de oprichtingsakte van je onderneming. Je vindt deze nu gemakkelijk online terug in de Notariële Aktenbank.
Afschrift akte
De volgende personen kunnen dit aanvragen: uzelf;een gemachtigde;iemand met een 'gerechtvaardigd belang' (bijvoorbeeld bij een rechtszaak).
Er zijn verschillende soorten aktes bekend in de Nederlandse wet, zoals de onderhandse en authentieke akte. Een onderhandse akte kan van alles zijn, maar een authentieke akte is een notariële akte. Een notariële akte is pas rechtsgeldig als deze gewaarmerkt is door de notaris.
Wat is dit? Een afschrift is een gewaarmerkte kopie van de originele akte, waarop alleen de notaris zijn handtekening heeft gezet. Hiermee verklaart de notaris dat de tekst gelijk is aan de originele akte en dat de originele akte is getekend.
akte (zn) : certificaat, charter, diploma, document, oorkonde, overeenkomst, polis, proces-verbaal, protocol, stuk, verbaal. akte (zn) : bewijs, brevet, bul, diploma, getuigschrift, oorkonde.
Verjaring van een notariële akte
Deze vordering kan echter wel gewoon verjaren; in principe verjaart de vordering 5 jaar na de datum waarop de vordering opeisbaar is geworden. De bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een notariële akte waarin de vordering is vastgelegd verjaart derhalve niet na 20 jaar, maar na 5 jaar.
Een notariële akte wordt ook aangeduid met de term authentieke akte. Dit betreft een document dat bij de wet verplicht dient te worden opgesteld, wanneer onroerend goed van eigenaar wijzigt. Een notariële akte bevat alle nodige informatie over het pand in kwestie, zo ook over de vorige en nieuwe eigenaar.
Het verlijden van de akte is het moment waarop de akte met alle betrokken partijen wordt voorgelezen en ondertekend. Nu wordt u officieel eigenaar van de woning. En u krijgt ook de sleutel.
In het hoofd van elke akte van geboorte, van huwelijk of van overlijden en van elke akte van inschrijving van een buitenlandse akte of van een rechterlijke uitspraak wordt een aktenummer vermeld. Dat nummer beslaat zes posities.
Kosten en levertijd kopie akte opvragen
per e-mail (pdf-bestand), dit kost € 18,35. per post betaalt u € 20,55.
Na het ondertekenen van het compromis heeft de eigenaar 4 maanden de tijd om de akte te verlijden bij de notaris.
Een aankoopakte is een wettelijk verplicht document dat je binnen de 4 maanden na het tekenen van de compromis moet ondertekenen bij een notaris. Hoewel een compromis bindend is, geldt hij enkel tussen beide partijen. Na het tekenen van de akte is de verkoop tegenstelbaar aan derden.
In de leveringsakte staan tenminste de volgende gegevens: Personalia van zowel de kopers als verkopers. Zoals adres, woonplaats, gemeente en kadastrale gegevens van de woning. Titel van aankomst, dit is een verwijzing naar de vorige transportakte waaruit blijkt dat de verkoper de eigenaar is.
Van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariële akte binnen de vier maanden ondertekend worden. De notaris heeft die tijd nodig om de akte op te stellen. In die periode doet hij ook de nodige controles, opzoekingen of vraagt hij attesten aan.
Wat gebeurt er nog na het ondertekenen van de akte? Na de ondertekening van de akte stuurt de notaris een afschrift van de notariële akte naar het Kantoor Rechtszekerheid (het hypotheekkantoor) waar de notariële akte wordt overgeschreven. Die overschrijving is van het allergrootste belang.
Daar zijn wel drie voorwaarden aan gekoppeld: 1) er moet een voldoende ernstige fout zijn van de koper, bv. de weigering om de notariële akte te ondertekenen of de prijs te betalen; 2) u moet de koper op voorhand aanmanen om dat wel te doen; en 3) u moet een brief sturen waarin u de ontbinding meedeelt.