Gin is een gedistilleerde drank die rechtstreeks afstamt van de Nederlandse jenever. Het is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en andere toegevoegde plantaardige ingrediënten, de zogenoemde botanicals.
Voor gin heb je 2 ingrediënten nodig: botanicals en pure neutrale alcohol. En botanicals zijn alles dat plantaardig en distilleer baar is. Denk aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven.
Distilled Gin doorloopt hetzelfde proces als London Dry Gin of Plymouth dry Gin, maar bij Distilled Gin worden op het eind nog extra ingrediënten toegevoegd. Deze soort kennen we als de oorspronkelijke 'premium gins', waarbij de gins nogmaals worden gedistilleerd met bijvoorbeeld sinaasappel of limoen, of specerijen.
Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
Geen dikmaker
Een glaasje gin bevat gemiddeld 65 calorieën.
De Oliver Cromwell London Dry Gin is tijdens een prestigieuze sterke drank competitie verkozen tot 's werelds beste gin. En dat terwijl een fles nog geen 12 euro kost. De Oliver Cromwell London Dry Gin won een gouden medialle op de 'International Wine and Spirits Competition (IWSC).
Over het algemeen geldt voor het gebruik: Bloemige & kruidige gin: neutrale tonics. Zoete & bloemige gin: fruitig en bloemige tonics. Citrus & zoete gin: neutrale tonics.
Eén van de voorwaarden waar gin aan moet voldoen is dat de sterke drank naar jeneverbessen smaakt. Deze jeneverbessen – die eigenlijk geen bessen zijn – zorgen voor een houtachtige bitterzoete en een licht pikante verfrissende geur en smaak. Daarnaast zijn er tal van andere smaken.
Wanneer de kittelbloem in gin wordt gelegd, kleurt de gin blauw omdat het licht basisch is. Wanneer gin wordt samengevoegd met tonic, wat zuur is, kleurt het mooi roze!
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee drankjes die zo populair zijn? Vodka is een mengsel van de normale, 'pretentieloze' alcohol en water. Het water in de vodka heeft weinig en in de meeste gevallen helemaal geen smaak. Gin dankt haar smaak aan kruidenextracten, met als basis jeneverbessen.
Het grootste verschil tussen jenever en gin zit hem in de alcohol. Gin moet geproduceerd worden met neutrale alcohol, jenever met graanalcohol. Daarnaast bevat jenever moutwijn, wat zorgt voor een sterke graansmaak te vergelijken met ongerijpte whisky.
Albert: 'De Bombay Sapphire blijft één van mijn favoriete klassiekers. Een mooie lichte London Dry Gin, die het best te combineren is met een Fever Tree Indian Tonic en een klassieke garnituur als limoen of citroen.
Hendrick's Gin 70 cl | €31.99 | DirckIII.
Fentiman's is wat kruidiger en sterk van smaak: past goed bij kruidige gins. Thomas Henry is een tikje droger en past vooral goed bij soepele gins. Schweppes en Royal Club passen bij mannen die het niet snappen.
Giet de London Dry Gin samen met de Schweppes Indian Tonic.
De Gordon's Pink Gin is een heerlijke Gin met een fruitachtige smaak door de frambozen en rode bessen. De Mombasa-club Strawberry is een lekkere Gin met een fruitachtige smaak van aardbeien en andere rode vruchten.
Kruidig en citrus:
Broker's Gin + Fever Tree Indian tonic + rode appel / jeneverbes / sinaasappel. V2C Dutch Dry + kruidige tonic (kardemom en gember) + verse gember / citroen / jeneverbes. Gin Mare + aromatische tonic met kruiden + tijm / rozemarijn / basilicum.
De juiste verhouding is 1 deel gin (50ml), en 2 delen tonic (100-120ml). Zolang je de juiste verhoudingen aanhoudt, kun je experimenteren met verschillende garneringen en smaakcombinaties, totdat je jouw favoriet hebt ontdekt! Lees ook alles over de perfecte garnering voor jouw gin-tonic.
Sloe gin betreft een vruchtenlikeur welke vervaardigd wordt op basis van gin en sleedoornbessen. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat het een gin is, valt deze drank onder de likeurencategorie. De bessen zijn wat zurig van smaak, maar lenen zich uitstekend om te verwerken in dranken of bijvoorbeeld een jam.
Vanuit de wettelijke bepaling is gin een sterk alcoholische drank waarin de dominante smaak van de jeneverbes moet terugkomen. Gin heeft binnen de EU dan ook een minimum alcoholpercentage van 37,5% en in de Verenigde Staten van 40% .
Er wordt vaak beweerd dat je van gin-tonic kan afvallen. De bittere smaak zou je hongergevoel onderdrukken en ervoor zorgen dat je maag zich trager ledigt. Daardoor zou je minder eten, en dus gewicht kunnen verliezen. Maar dat blijkt helaas niet te kloppen.
Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden. Bovendien hou je het beter op minder dan tien standaardglazen per week.