Het is moeilijk om te zeggen welke universitaire richting het zwaarst is volgens de meerderheid, omdat dit sterk afhangt van individuele interesses, vaardigheden en perspectieven. Wat voor de ene persoon als zwaar wordt beschouwd, kan voor een andere persoon juist gemakkelijk zijn en vice versa.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Studenten van de masterstudies accounting, econometrie en tandheelkunde zitten gebeiteld. Met deze studies hebben starters op de arbeidsmarkt een zeer goede positie. Zij komen het makkelijkst aan een vaste baan en beginnen met het hoogste jaarinkomen en uurloon.
Burgerlijk ingenieurs hebben gemiddeld het hoogste IQ. Bio-ingenieurs, wiskundigen, natuurkundigen en informatici staan op de tweede plaats.
Van de bevolking heeft 2,5 procent een IQ van boven de 130 (ter vergelijking: het gemiddelde IQ van een havo-leerling bedraagt 103.8, voor een vwo-leerling 115).
Einstein zou een IQ van circa 160 hebben gehad, Leonardo da Vinci tussen de 180 en 190. En ook Nikola Tesla zou minstens op 160 zitten (sommige internetbronnen beweren zelfs dat hij de 310 haalde).
In Nederland kun je na het eindexamen van de middelbare school doorstuderen op drie niveaus: Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur.
Biologie, fysica, chemie en wiskunde zijn belangrijk, want ze vormen de basis van de geneeskunde. Tijdens het toelatingsexamen bewijs je dat je deze vakken voldoende onder de knie hebt.
Voor geneeskunde heb je vooral een wetenschappelijk inzicht en een goede basis van wiskunde nodig. STEM en wetenschappen zijn allebei dus goede richtingen. Je komt er natuurlijk ook met Latijn (al dan niet met ... uur wiskunde).
Het antwoord bevestigt het cliché: burgerlijk ingenieurs hebben gemiddeld het hoogste IQ. Bio-ingenieurs, wiskundigen, natuurkundigen en informatici staan op de tweede plaats. Daarin wordt de studieloopbaan van zo'n tienduizend jongeren die rond 1996 in het laatste jaar secundair onderwijs zaten, onder de loep genomen.
Hoe hoog moet je IQ zijn voor de universiteit? In academische kringen kan nog wel eens worden neergekeken op mensen met een IQ beneden de 117. Echter, de gemiddelde score binnen een bevolking is 100, dus iedereen met een score boven de 100 is officieel al 'begaafd'.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
Wat je studeert, maakt een groot verschil. Verdient een academische master gemiddeld 4.624 euro bruto, dan is dat bij een professionele bachelor 3.661 euro bruto en bij iemand zonder diploma hoger onderwijs 3.215 euro bruto.
De best betaalde universitaire studierichtingen zijn de richtingen waarmee je accountant, advocaat, bedrijfseconoom, commercieel directeur, developer, econometrist, internist, onderzoeker klinische chemie, strategisch adviseur of tandarts kunt worden.
Na zes jaar Geneeskunde ben je basisarts. Dan kun je solliciteren naar een vervolgopleiding. Er zijn 27 klinische specialismen. De studielengte van die specialismen varieert van vier tot zes jaar.
Toelatingseisen. Diploma's? Zowel wiskunde A als B geven toegang. Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten.
Tenslotte is gebleken dat men bij afronding van de studie geneeskunde tegenwoordig een half jaar ouder is dan vroeger, namelijk 28 jaar versus 27,5 jaar. Voor medisch specialisten is de toename met 2 jaar in de leeftijd bij afronding eveneens voor ongeveer 50% te verklaren met de opleidingsduur.
Shanghai voert met een zeer ruime marge de ranglijst aan, gevolgd door Singapore, Hongkong, Korea, Japan en Taipei. Finland mag zich – ondanks de tegenvallende resultaten – 'the best of the rest' noemen. Finland wordt nu wel op de hielen gezeten door Estland dat inmiddels beter scoort bij wiskunde.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
Het hoger algemeen voortgezet onderwijs, dat veelal afgekort wordt als havo, is het op een na hoogste niveau binnen het voortgezet onderwijs in het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname.
Een IQ tussen de 70 en 50 wordt licht zwakzinnig genoemd. Tussen de 50 en 35 spreken we van matig zwakzinnig, tussen 35 en 20 van ernstig zwakzinnig en onder de 20 van diep zwakzinnig. Bij kinderen is het IQ vaak nog niet goed te meten zeker als ze (nog) niet lezen en schrijven kunnen.
William James Sidis sprak 25 talen en had een IQ dat bijna twee keer zo hoog was als dat van Albert Einstein.
Gemiddeld IQ
Daarnaast kan ook een IQ-score iets zeggen over een mogelijke lvb of zwakbegaafdheid. Een gemiddeld IQ tussen de 50 en zeventig duidt op een lvb, een gemiddeld IQ tussen de 70 en 85 duidt op zwakbegaafdheid. Maar, zo stelt het Netwerk Gewoon Meedoen, een IQ-test is geen 'robuust gegeven'.