Limburg: 544 beklimmingenCamerig is de zwaarste klim en scoort 125 klimpunten. Gemiddeld hebben de beklimmingen hier een lengte van 1 kilometer en overbruggen ze 38 hoogtemeters.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt is de Cauberg echter niet de zwaarste beklimming in Zuid-Limburg. De Cauberg heeft uiteindelijk een lengte van net geen kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6.5%. Het hoogteverschil van 51 meter zorgt echter zeker voor verzuurde benen.
De steilste en misschien wel gemeenste klim van Nederland is de Keutenberg. In de eerste 200 meter is het gelijk flink afzien met stijgingspercentages van boven de 20%. Daarna rest je nog een loodzware kilometer harken naar de top, waar je ongetwijfeld je levenskeuzes zult overdenken.
Camerig. 's Wereld moeilijkste klim in Nederland. Met een gemiddeld percentage van 4% is het vooral de lengte die de Camerig lastig maakt. Een weg van 4,4 kilometer die omhoog loopt is voor Nederlandse begrippen een ware Alpenklim.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming.
Fietsen langs water
Zelfs in Zuid-Limburg! Rondom de Maas is het heerlijk fietsen met brede paden en een uitgebreid routenetwerk dat tot diep in België reikt. Ook rivieren en beekjes als de Geul en de Roode Beek nodigen uit op de pedalen te stappen.
Dat hangt een beetje af van je niveau, maar berekeningen suggereren dat voor een redelijk getrainde fietser het magische percentage 4 tot 5 procent is.En zelfs voor zeer fitte wielrenners ligt dit percentage niet hoger dan 8 procent. Dit overzicht laat zien wat er gebeurt als de weg steeds steiler wordt.
Zuid-Limburg is het gebied in Nederland waar zich de meeste heuvels bevinden. Daardoor is het zeer populair bij zowel wielrenners als mountainbikers.
Een van hoogtepunten van Zuid-Limburg is het drielandenpunt bovenop de Vaalserberg. De Vaalserberg is de belangrijkste toeristische trekpleister van de gemeente Vaals. Bovenop de Vaalserberg vindt u namelijk, op 322 meter boven NAP, het hoogste punt van Nederland.
Vebego Limburgs Mooiste was een fietsevenement met een breed programma. Je kon er onlangs kiezen uit acht wegroutes of drie MTB-trajecten. De allerkleinsten reden een dikke banden race, gezinnen de familietocht. Kortom, voor elk wat wils.
Het heuvellandschap varieert van 60 tot 321 meter boven NAP. Het hoogste punt, de ruim driehonderd meter hoge Vaalserberg, ligt op het drielandenpunt Nederland, België en Duitsland.
Definite hellingsgraad
Indien we 100% stijgen, leggen we zowel in verticale als horizontale richting evenveel weg af, wat dus wil zeggen een hoek van 45°. 100% stijging komt dus overeen met een hoek van 45° en niet van 90°. Bij een hoek van 90° leggen we enkel maar verticale afstand af en geen horizontale.
Een helling van 50% heeft dus een tangens van 0,5 en (tabel of rekenmachine) een hoek van 26,5 graden, niet zo steil dus. Een zwarte piste is over het algemeen niet steiler dan 35 graden, komt overeen met 70%.
Een hellingspercentage van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. Een andere maat voor de steilheid is de hellingshoek die het wegdek maakt met het horizontale vlak.
Snel heel steil
Als je naar bovenstaande tabel kijkt, is het nauwelijks voor te stellen dat 45° al heel steil is om te skiën. Zelfs 35° (70 %) voelt op betonharde sneeuw al heel steil aan. En iedereen weet dat met de auto, en zeker met de fiets, 10 % (dus 5,71°) al heel steil aanvoelt en er ook zo uitziet.
Bouw je de overkapping vast aan de muur, dan maak je het dak onder een helling van tenminste 5 graden. Dit is ongeveer een verval van 10 tot 12 cm op 1 meter. Neem je een nog grotere hoek, dan is dat beter bij sneeuwafvoer in de winter.
Het lijkt een optische illusie, maar de huizen aan de 350 meter lange Baldwin Street staan toch echt recht. De straat heeft een hellingsgraad van 19 en staat in het Guinness Book of Records als de steilste straat ter wereld. Voor elke 2,86 meter horizontaal afgelegd gaat de straat 1 meter omhoog.
De finish van Vebego Limburgs Mooiste ligt in Nieuw Eyckholt, waar de deelnemers ook 's ochtends zijn gestart. De vaak uitbundige sfeer, wordt door de sporters ervaren als een beloning voor de sportieve prestatie en een kroon op de unieke de dag in het heuvelland.