De gele curry is de meest milde curry. Hij wordt – niet geheel verrassend – gemaakt met gele chilipepers. Maar zijn kleur krijgt hij vooral van kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand nam prik gaeng karee genoemd.
Door de zachte, ietwat zoete smaak is de gele curry een goede match met verschillende soorten vis, zoals in dit recept voor gele curry.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum.
Thaise groene curry is de enige soort waarbij verse groene chilipepers gebruikt worden, deze curry smaak fris en scherp af. Het is lekker bij zowel kip, rundsvlees, vis of tofu. Rode curry krijgt zijn kleur van gedroogde rode chilipepers. Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene.
Thaise rode curry's zijn meestal minder pittig dan groene. Het zijn de rode pepers in de pasta die de kleur aan deze curry geven. De vurige hitte van de pepers wordt afgezwakt door de kokosmelk, maar je kunt ook de zaadjes en het binnenste witte vruchtvlees uit je pepers schrapen om een mildere pasta te maken.
De gele curry is de meest milde curry. Hij wordt – niet geheel verrassend – gemaakt met gele chilipepers. Maar zijn kleur krijgt hij vooral van kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand nam prik gaeng karee genoemd.
De rode curry staat bekend als de mild pittige variant. De groene curry is de scherpste en de gele de minste. Voeg de rode currypasta voorzichtig toe. Begin met twee eetlepels en proef eerst voordat je meer toevoegt.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
Het grote verschil is dat de Indiase curry's worden gemaakt met gedroogde specerijen en de Thaise curry's vrijwel altijd worden gemaakt met verse kruiden en specerijen. In de Thaise curry's gebruikt men vooral kokosmelk terwijl men in de Indiase curry's meestal ghee of yoghurt gebruikt.
De bekendste curries zijn gele curry, groene curry en rode curry. Gele curry is het mildst, gemaakt van gele peper maar de kleur komt vooral van de kurkuma. Bij groene curry worden groene pepers gebruikt en in rode curry worden rode pepers verwerkt. Zowel groene als rode curries kunnen daardoor erg pittig zijn!
Rode curry staat niet alleen in Thailand bekend om zijn aangename scherpe smaak.
Als jouw soep of curry te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor. Volvette kokosmelk werkt overigens ook heel goed.
De groene curry pasta is de pittigste van de vier Thaise currypasta's. Het zijn verse groene pepers die voor die pittigheid, de kleur en de smaak zorgen. Je kan de curry zo spicy maken als je zelf wilt door iets meer of minder pasta toe te voegen. Is het te scherp?
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel. ' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Uncle Ben's, 'Milde curry Indisch', 2,19 euro voor 500 gram. Conclusie: de sauzen van Manna en Uncle Ben's zijn het lekkerst, maar die van Manna smaakt het meest door naar kerrie. En wint dus deze test.
Alleen de kaeng kari is vergelijkbaar en wordt in Thailand dan ook gezien als een Thaise adaptatie van een Indiase kerrie. De meeste currygerechten in de Indonesische keuken zijn ook niet vergelijkbaar met de Indiase kerries. Ook hier zijn de ingrediënten meestentijds verse kruiden en specerijen.
Hoewel kerriepoeder en curry in sommige gevallen door elkaar worden gebruikt, zijn ze dus niet hetzelfde. Als u een gerecht met een authentieke Indiase smaak wilt maken, kunt u het beste een masala op de Indiase manier gebruiken.
Dat kan maar hou er rekening mee dat de typische smaak van de kokosmelk toch zeer belangrijk is bij Aziatische gerechten. Vaak zorgt de kokosmelk er ook voor dat de pittigheid van de Aziatische keuken wat verzacht wordt. Dat effect heb je zeker iets minder met gewone room.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Gele curry is de mildste variant onder de Thaise curries maar toch nog scherp van smaak en lekker romig.
Dat komt goed uit! Met Tilda rijst maak je namelijk de allerlekkerste en gezondste curries. Probeer bijvoorbeeld eens deze eiwitrijke Chana Saag curry met kikkererwten en spinazie. Of kies voor deze Thaise groene curry met gember en pepertjes.
Je kunt van een waterige saus best een wat dikkere curry maken. Haal de deksel bijvoorbeeld van de pan en laat het geheel even inkoken. Of meng een eetlepel maizena met een eetlepel water, doe het bij de saus in de pan en kook nog even een paar minuutjes door. Je zult zien dat de saus al snel wat dikker wordt!
Over het algemeen worden Thaise smaken geïnterpreteerd als 'sweet, sour en spicy'. In de Thaise keuken gebruikt men veel verse kruiden en smaakmakers, zoals koriander, gember, rode peper en limoen. Deze smaken komen terug in veel verschillende gerechten, zo ook in de curries.
Wist je dat kerrie niet één specerij is, maar een mix van verschillende kruiden en specerijen? De smaak varieert dan ook per bereider. De Verstegen kerrie bestaat o.a. uit kurkuma, koriander, mosterdzaad, peper en gember.
Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal in je curry gebruikt, maar over het algemeen zijn curry's heel gezond. Ze zitten vaak namelijk boordevol groenten, waardoor ze meestal ook niet al te veel calorieën bevatten. Zeker de vegetarische varianten. Bovendien kun je er prima wat restjes in verwerken.