Het groeit daarom op zilte bodem bijvoorbeeld in kuststreken. Lamsoren zijn lange groene bladeren die de vorm hebben van een lamsoor. Ze smaken ziltig en passen daarom heel goed bij visgerechten. Lamsoor wordt ook wel zeeaster of zulte genoemd.
De bladeren van de echte lamsoor worden niet gegeten. De bladeren van de zulte (zeeaster) (Aster tripolium) zijn wél eetbaar en worden als groente verkocht en gegeten, onder de naam 'lamsoren'. Doordat beide soorten oppervlakkig op elkaar lijken en in hetzelfde biotoop voorkomen leidt dit tot verwarring.
Waarom is lamsoor goed voor je gezondheid:
Lamsoor is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen. Ook vitamine C is in goede hoeveelheden te vinden in deze knapperige zeegroente.
Niertjes kunnen heel lekker zijn. Dit is een mooi recept van lamsnieren in een mosterdroomsaus. Lekker bij rijst. Als ze in het niervet zitten, de nieren daaruit halen.
In Nederland komen lamsoren uit Zeeland, daar werden ze lange tijd in het wild geplukt. Maar nu wordt het ook geteeld. Je kan lamsoor rauw gebruiken in een salade, door het kort te koken of door het even te bakken.
Je kunt lamsoor in het hele waddengebied en de delta in kweldergebieden en langs dijken vinden, als de standplaats maar niet te slikkig is. Verder komt lamsoor voor langs de andere Zuid- en West-Europese kusten. In het noorden groeit de plant tot aan Noord-Engeland en de Zweedse westkust.
De groente kun je invriezen, maar zal aan smaak en textuur verliezen. Wat schoonmaken betreft is de groente wel anders dan andere groenten. Natuurlijk moet je lamsoor ook wassen, maar doe dit kort. De groente is zout of zilt water gewend, en kan dus niet echt goed tegen zoet kraanwater.
Je kan de lamsoren blancheren maar ook wokken. Wokken heeft mijn voorkeur, kort en op een hoog vuur komt de smaak goed tot zijn recht. Bij het bereiden slinken de lamsoren behoorlijk, net zoals bij het bereiden van spinazie. Dat is echt iets om rekening mee te houden dus.
Bestel Lamsoren
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Lamsoren zijn lange groene bladeren die de vorm hebben van een lamsoor. Ze smaken ziltig en passen daarom heel goed bij visgerechten. Lamsoor wordt ook wel zeeaster of zulte genoemd. Je kunt lamsoor het beste in de koelkast bewaren.
Ze is zowel rauw als gekookt eetbaar. Kort roerbakken of kort koken is voldoende. Verwijder zo nodig de onderste stugge delen en spoel de zeekraal snel schoon onder koud stromend water. Let erop dat je zeekraal nooit in een bak met kraanwater legt.
Verhit zonnebloemolie in een wok en bak de knoflook, rode peper en gember kort aan. Doe de zeekraal en lamsoor erbij en wok enkele minuten op hoog vuur. Breng op smaak met een klein beetje vissaus, limoensap en de geroosterde sesamzaadjes. Tip!
De zeebanaan (Carpobrotus rossii) is een sappige, uit Australië afkomstige zeegroente. Het groeit in strengen op zandige grond. De kleur van de sappige, vlezige blaadjes varieert van groen tot rood. De zilte, kruidige smaak heeft veel weg van zeekraal.
Zeekraal is het hele jaar verkrijgbaar.
Vooral in de provincie Zeeland is het lange tijd gebruikelijk geweest om langs de kust op zoek te gaan naar lamsoren. Maar in Nederland groeit de groente ook op de Waddeneilanden langs de kust. Vanaf ongeveer half maart tot eind juli is het mogelijk om lamsoor de plukken.
Waarom is zeekraal zo gezond? Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink.
Water in een pan doen, en vooral geen zout toevoegen. Breng het aan de kook, en voeg voorzichtig de zeekraal toe. Laat het enkele minuten koken, maar niet te lang, 2 tot 4 minuten is voldoende.
Bewaar lamsoor in de groentela van de koelkast. Je kunt lamsoor dan 3-4 dagen bewaren. Bereid de groenten zonder zout omdat de groenten van zichzelf al zout is.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Bestel Zeekraal
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Zeekraal is een plant van de kuststreken, dus vrijwel uitsluitend in Zeeland en rondom het Waddengebied te vinden. Soms verder landinwaarts op een plek waar zoute kwel aan de oppervlakte komt. Langarige zeekraal staat doorgaans buitendijks op kaal slik tot onder de gemiddelde hoogwaterlijn.
Zeekraal groeit in het wild op "schorren": het land vlak aan zee dat onder invloed staat van het eb- en vloedgetijde. Het is een pioniersplant die als geen andere plant bestand is tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak.
De Zeeuwse Zeekraal is verkrijgbaar van begin Mei tot September en groeit op de Zeeuwse Schorre, dit is een begroeide buitendijkse landaanwas, die bij een gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt, maar die wel leeft op het onttrokken zilte oftewel brakke zeewater.