Stijl. Minco wordt vaak geroemd om 'de uiterste soberheid en zuiverheid van haar stijl', ook omschreven als 'onderkoeld. ' Daarentegen kenmerken de verhalen uit Meneer Frits en andere verhalen uit de vijftiger jaren (1974) zich door 'absurdistische en vaak humorvolle wendingen van een Kafka-esk kaliber.
Marga Minco (1920-2023) publiceerde Het bittere kruid (1957), De andere kant (1959), Het huis hiernaast (1965), Een leeg huis (1967), De val (1983), De glazen brug (1986, Boekenweekgeschenk), Nagelaten dagen (1996) en Storing (2004), alsook een aantal jeugdboeken.
Voor dit boek ontving ze de Vijverbergprijs, voor haar gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs. Ze verzette zich met succes tegen de wijze waarop Het bittere kruid in 1985 verfilmd werd. Het boek wordt inmiddels gerekend tot de wereldliteratuur.
In 1985 verscheen de Nederlandse speelfilm Het bittere kruid (Engels: Bitter Herb) van regisseur Kees van Oostrum. Het verhaal is gebaseerd op de roman van Marga Minco, maar die heeft zich nadrukkelijk ervan gedistantieerd.
Het boek is geschreven aan de nagedachtenis van haar ouders, Dave en Lotte, Bettie en Hans. Thema Het thema van het boek zijn de problemen die de Joden in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad. Ze zaten voortdurend in onzekerheid en ze waren steeds op de vlucht voor de Duitsers.
Het thema is: de Joden moesten erg zwaar lijden in de Tweede Wereldoorlog: In 'Het bittere kruid' wordt het verhaal verteld van Marga Minco. Haar familie wordt door de Duitsers opgepakt, en zo komt ze er alleen voor te staan. Ze moet in haar eentje de oorlog zien te overleven.
Journaliste Marga Minco debuteerde in 1957 met de novelle Het bittere kruid, over de ondergang van een joodse familie tijdens de bezetting. De kleine kroniek is gebaseerd op eigen ervaringen, ze overleefde als enige van het gezin de Holocaust. Het boek is opgedragen aan haar ouders, aan Dave en Lotte, Bettie en Hans.
Het verhaal beschrijft het leven van de naamloze hoofdpersoon, jongste dochter in een gezin met drie kinderen: Dave, Bettie en zij. Dave woont met zijn vrouw Lotte in Amersfoort, Bettie woont met haar man Hans in Amsterdam, de hoofdpersoon met haar vader en moeder in Breda.
Het bittere kruid is een waargebeurd verhaal over de Tweede Wereldoorlog.
De auteur Marga Minco werd geboren op 31 maart 1920 in Ginneken (Noord-Brabant) als Marga Menco, maar door een fout in het geboortenregister wordt ze nu Minco genoemd. Zij schreef het bittere kruid na haar eigen ervaringen en de dingen die ze zelf meemaakte in de Tweede Wereldoorlog.
Het bittere kruid van Marga Minco (*1920 te Ginneken) verscheen in 1957 in de Ooievaar-reeks van de uitgevers Daamen en Bert Bakker.
Tijdens de Vlucht van Breda in 1940 vluchtte het gezin naar België. In 1942 moest Marga , gedwongen door de Duitse bezetter, met haar ouders in de Jodenbuurt in Amsterdam gaan wonen. Haar ouders, broer en zus werden tijdens de oorlog gedeporteerd.
Minco werd in 1920 geboren in Ginneken bij Breda, waar ze haar jeugd doorbracht als jongste van drie kinderen in een orthodox-joods gezin.
Het thema van een literair werk is datgene — een indruk, een gezichtspunt, een levensvisie — wat als grote lijn in het werk naar voren komt. Dat thema kan expliciet worden genoemd en uitgedragen, en dan valt het te vergelijken met een boodschap.
Auteur van jeugdboeken, YA en diverse non-fictie boeken. Doelgroep: 6-106 jaar oud.
Århus: Turbine, 2021. Fictie, gebonden. Vert. van Het bittere kruid.
De hoofdpersoon of protagonist is het belangrijkste personage in een verhaal. De plot en motieven van het verhaal concentreren zich rond de protagonist of hoofdpersoon. Afhankelijk van de aard van de hoofdrol is de hoofdpersoon de held of antiheld.
Het bittere kruid (internationale titel: Bitter Sweet) is een Nederlandse speelfilm uit 1985 van Kees van Oostrum, deels gebaseerd op de roman Het bittere kruid van Marga Minco. Marga Minco was na het zien van de film allerminst gelukkig met het resultaat, dat ze te veel vond afwijken van haar boek.
Het bittere kruid is een menselijk document van een uitzonderlijk gehalte waarin met een maximum aan soberheid de ondergang van een joodse familie tijdens het nazibewind is opgetekend. De roman werd wereldwijd vertaald en unaniem geprezen.
Het gezin Minco woonde enige tijd aan de Snoeckgensheuvel nummer 54 in Amersfoort. In het boek 'Hun namen niet vergeten' beschrijft auteur Channa Kalmann het traditioneel-joodse gezin waarin Marga Minco opgroeide. Het bestond uit vader Salomon, moeder Grietje, zoon David, en dochters Bettie en Sara.
Biografie
blijven wonen, van 1950 tot eind 1970 in het Willem Witsenhuis, daarna aan de Tweede Oosterparkstraat. Na de oorlog werd Voeten vaste medewerker voor literatuur bij Vrij Nederland en deed hij freelancewerk voor Het Parool, Het Vrije Volk, De Groene Amsterdammer en andere bladen.
Tijd Het bittere kruid speelt zich af in de tweede wereldoorlog en de vertelde tijd bestrijkt 5 jaar, precies de duur van de oorlog dus. De verteltijd is ongeveer 3 uur. Het verhaal is Chronologisch, het begint aan het begin van de oorlog en eindigt aan het einde ervan.
In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen.
Marga Klompé is een van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse verzorgingsstaat. De Algemene bijstandswet van 1965, die Nederlanders levensonderhoud garandeert, is van haar hand.