Een Rode lijst is een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dit wordt bepaald op basis van zeldzaamheid en/of negatieve trend. De lijsten worden periodiek vastgesteld door de Minister van Economische Zaken.
De rode lijsten zijn samengesteld aan de hand van twee criteria, te weten de zeldzaamheid en de trend in het verloop van de talrijkheid.
Maar liefst elf van de zestien soorten op de Rode Lijst zijn gebonden aan het agrarisch gebied: haas, konijn, eikelmuis, hamster, hazelmuis, veldspitsmuis, wezel, hermelijn, bunzing, ingekorven vleermuis en laatvlieger.
De Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) heeft de Europese rode lijst van bedreigde soorten gepubliceerd zodat er actie kan ondernomen worden om ze te redden. 1,677 soorten Ten minste 1,677 van de 15,060 onderzochte Europese plant- en diersoorten worden bedreigd met uitsterven, volgens IUCN.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
Iedereen in de ark. Een op de vier zoogdiersoorten is met uitsterven bedreigd, en hetzelfde geldt voor een op de acht vogels, een op de drie amfibieën en de helft van alle schildpadden. Van de naaktzadige planten, waartoe de naaldbomen behoren, staat ruim een op de drie gecatalogiseerd als bedreigd.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Wereldwijd is de IUCN Rode Lijst een belangrijke bron voor het stellen van prioriteiten in natuurbeleid. De lijst bevat uitgebreide informatie over de status van soorten, bedreigingen, ecologische eisen en leefgebieden van soorten en over beschermingsmaatregelen die genomen kunnen worden om uitsterving te voorkomen.
In tegenstelling tot de grote kuifeenden, die in het verleden in verschillende landen in Europa zijn ontstaan, is de dwergkuif- eend een Nederlandse creatie.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Verschillende soorten zeeschildpadden worden bedreigd met uitsterven. Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld. Ook deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk. Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
Bedreigde diersoorten zijn dieren die steeds minder voorkomen en waarvan we bang zijn dat ze uiteindelijk verdwijnen. Ze worden dus met uitsterven bedreigd. Als een diersoort is uitgestorven, betekent dat het laatste levende dier van die soort is doodgegaan.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Verwacht om minimaal 1000 euro te betalen voor je aap. Een baby doodshoofdaapje kan wel 8000 euro kosten. Oudere apen zijn wat goedkoper, maar moeilijker in de omgang.
Een aap kopen als huisdier is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Mensen die toch een aap als huisdier nemen, lopen het risico dat het dier in beslag wordt genomen. Deze dieren worden dan bij opvangcentra zoals AAP opgevangen. Apen zijn wilde dieren zijn die niet in een huiskamer horen.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens. Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
In het geval van uitgestorven dieren is het antwoord alvast … ja! Wetenschappers vonden een manier om uitgestorven diersoorten weer te laten rondlopen. De voorbije eeuwen stierven tal van dieren uit — van de mammoet, over de dodo, tot — recenter nog — de westelijke zwarte neushoorn.