Wicked Reaper is gemaakt van 'Carolina Reaper Pepper', ook wel bekend als 'heetste peper ter wereld'. Volgens het label duurt de pittigheid maar liefst 5 minuten, je bent er dus niet snel van af. Een vlammend begin van de lijst met pittigste sauzen ter wereld.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Sriracha is een van de absolute klassiekers in de wereld van pikante sauzen. Deze Thaise saus op basis van chili en look vind je op tafel in zowat elk Oosters restaurant. De typische smaak is redelijk pikant, maar niet overdreven – voor wie het graag extra pikant heeft, is er de nog pikantere variant.
Wat ook erg populair is, is sriracha saus. Deze pittige Thaise chilisaus in het rode flesje met de groene dop ken je misschien wel.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
Zoete chilisaus (sweet chili)
De naam zeg het zelf al: sweet chilisaus is eerder zoet dan pikant. Het is een lichtrood-oranje saus op basis van azijn, suiker, tomaten en stukjes chilipeper.
De koning onder de Thaise sauzen is de Zoete Chilisaus: pittig, zoet en gewoonweg onweerstaanbaar. Gemaakt met rode pepers en knoflook, geeft het een exotische twist aan elk gerecht. Het mooie van deze saus is dat hij zo veelzijdig is dat hij op zichzelf kan worden gebruikt of als extra ingrediënt in uw keuken.
De meningen over de uitspraak van deze hot sauce zijn verdeeld, maar wij houden het op sieh-rah-tja.
Gezondheid
Sauzen zoals Sriracha saus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sriracha saus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Deze peper, gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie, werd in 2013 door het Guiness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar.
De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina. Met Scoville Units van 800,000 ~ 1.001.300 is deze peper “nucleair” te noemen.
Mammoetsaus of mammouthsaus is een zoete, kruidige saus op basis van mayonaise, tomatenpuree, look en ajuintjes.
VURIG PIKANT
Op onze Hot Scale scoort Samurai dan ook de maximale score van 3 op 3 pepertjes. Ondanks de Oosterse benaming en de mix van exotische pepers is Samuraisaus op-en-top Belgisch.
Phaal curry, Engeland
Deze curry uit de Engels-Indiase keuken staat bekend als pittigste curry van de wereld. In de curry gaan zowel de Scotch Bonnet-peper als de Habanero. Een restaurant in New York serveert zelfs een variant van deze curry waarin acht verschillende pepers worden gecombineerd.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
Het woord hummus ('kikkererwtenpuree') kan op verschillende manieren worden uitgesproken. De meest gangbare varianten zijn [hoemoes], met twee keer de [oe] van moes, en [humus], met twee keer de [u] van mus. De [oe] van [hoemoes] komt van het Arabisch, de taal waaraan het woord is ontleend.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Gemeten volgens de schaal van Scoville zit sriracha-saus tussen de 1.000 en 2.500 SHU.
Uit beide onderzoeken kwam de ? Inproba Chilli Sauce 50% minder suiker? als winnaar uit de bus; "wij zijn enorm blij met dit consumentenvertrouwen"! Binnenkort vindt u het logo van 'Gekozen Product van het Jaar 2019' op het etiket van onze chilisaus terug.
Huy Fong Sriracha – Sriracha is misschien wel de meest bekende hot sauce ter wereld en zelfs in Nederlandse supermarkten kun je deze saus inmiddels vinden. Toch bestaat er maar één echte originele Sriracha en dat is die van Huy Fong.
Heb je die niet, dan kun je ook gaan voor een snuf chilivlokken, een fijngehakt chilipepertje of een beetje chili-olie. Afhankelijk van het gekozen alternatief zal je gerecht net iets minder of net iets meer spicy zijn, maar het gaat erom dat je hitte toevoegt.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili).