Wel is bekend wanneer de tosti voor het eerst in de horeca uitkwam. Het eerste recept hiervoor was om twee boterhammen te beleggen met ham en kaas.Daarna werd het geheel goudbruin gebakken in boter. Dit recept verscheen voor het eerst op de kaart in 1910 in Parijs, en het was te koop onder de naam 'Croque Monsieur'.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Dit bestond uit een lopende band die langs verwarmingselementen liep om zo het brood te roosteren.Hier liet hij op een dag per ongeluk een kaas sandwich tussen vallen en zo ontstond de eerste versie van de tosti!
Een klassieke tosti bestaat uit 2 witte boterhamen besmeerd met halvarine, 2 plakken 48+ kaas en 1 plak ham. Deze tosti bevat ongeveer 459 kilocalorieën en zo'n 13 gram verzadigd vet.
Technisch gezien is de croque-monsieur een culinaire uitvinding uit Australië. Wanneer aboriginalnomaden terugkwamen van de jacht, hadden ze immers de gewoonte om hun vlees te bakken tussen twee koekjes van bloem. Die gevulde koekjes werden samengedrukt met behulp van een grote tang en gebraden boven een open vuur.
Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands komt het woord van het Italiaanse tosti – geroosterde sneden brood – dat een 'veritaliaanst' meervoud van het Engelse toast is.
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met (ham en) kaas. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen.
Een tosti kun je gemakkelijk gezond maken. Neem volkoren brood en beleg het met wat mozzarella of 20/30+ kaas.Voeg eventueel nog een plak magere vleeswaren en wat groenten toe en je zet in een handomdraai een gezonde tosti op tafel.
Een tosti (`grilled cheese' zoals dat hier heet), daar hoort niks anders op dan kaas, met ketchup.
Een tosti lijkt groter wanneer ie schuin is doorgesneden. Door de scherpe hoeken kun je de tosti makkelijker dippen in saus. Driehoeken zijn interessanter dan vierkanten.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu).
Veelgestelde vragen over tosti wrap
Ja, wraps kun je koud eten, vooral als je ze met koude ingrediënten vult.
Leg op 4 van de besmeerde boterhammen achtereenvolgens een plakje boterhamworst, wat plakjes kaas en opnieuw een met sambal besmeerde boterham (met de besmeerde zijde naar beneden). Rooster deze in het tosti ijzer of onder de grill tot de kaas goed gesmolten is.
Hoeveel kaas
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Zijn conclusie op dit ogenblik: „In vergelijking met een broodje kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieën, veel minder van het ongezonde verzadigde vet, meer opneembaar ijzer, en qua vitamines schelen ze weinig. Alles bij elkaar is een kroket beter dan kaas.”
Er zitten 239 kilocalorieën in 1 2 sneetjes (95 gram) tosti. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tosti'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vragen over Croque Monsieur
Soms wordt croque monsieur abusievelijk letterlijk vertaald als 'krokante meneer', maar het echte verhaal is iets ingewikkelder. Het krokante brood is goed voor de tweede helft van de naam, afgeleid van het Franse werkwoord croquer (bijten).
Croque (gerecht) of croque-monsieur (BE) of Tosti (NL), een gerecht. Croque (plaats), een plaats in Canada.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Croque monsieur eet je als lunch, maar zou ook goed kunnen als lichte maaltijd met een groene salade erbij. Lekker makkelijk! Hij is net even anders dan je gewone tosti ham kaas. Je bereidt hem in de oven en in plaats van plakjes kaas maak je een romige bechamelsaus met gruyère.
In Nederland noemen we het een tosti, maar in Frankrijk heet het een croque-monsieur. Deze sjieke benaming staat voor een tosti 2.0, met naast de standaard ingrediënten ook béchamelsaus en nog meer lekkers.
Let op bij woorden die op één lange klinker eindigen: pyjama – pyjamaatje; café – cafeetje; auto – autootje; paraplu – parapluutje; tosti – tostietje; baby – baby'tje.