Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook kan het optreden wanneer het lichaam verwond raakt.
Oorzaak van een chronische ontsteking
Prikkels die kunnen leiden tot het ontstaan van een ontsteking zijn bijvoorbeeld: Bacteriën, virussen en schimmels. Chemische stoffen. Fysische prikkels zoals warmte en straling.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Sarcoïdose is een zeldzame ziekte van het afweersysteem. Door onbekende oorzaak, ontstaan ontstekingen in bijvoorbeeld de longen, huid, ogen of gewrichten. Afweercellen (witte bloedlichaampjes) hopen zich op en kunnen klachten geven. Deze opeenhopingen noemen we granulomen.
Naast bessen behoren citrusvruchten tot de krachtigste immuunboosters, met topscores in de categorie vitamine C. Ook ananas hoort thuis op de lijst van natuurlijke ontstekingsremmers. Ananas bevat het enzym bromelaïne, dat ontstekingsbevorderende neurotransmitters vernietigt.
Voeding die ontstekingen laat aanwakkeren
Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen. Omega 6 vetzuren en transvetten (plantaardige olies zoals zonnebloem-, raapzaad- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle harde vetten uit een fabriek zoals margarines)
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
2: Ontstekingsremmend
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
In sommige gevallen voelt dat ook écht zo aan. Denk bijvoorbeeld aan reumatoïde artritis. Een chronische ontsteking van de gewrichten, die gepaard gaat met warmte, pijn, roodheid en zwelling. Maar bij andere aandoeningen merkt u helemaal niets van de ontsteking die in uw lichaam woekert.
Langdurige infecties of ontstekingen en kanker
Of het risico op kanker groter maken. Een paar voorbeelden: Langdurig bestaande infecties met hepatitis B en C kunnen leiden tot leverkanker. Het humaan papillomavirus (HPV) kan zorgen voor veranderingen in cellen van de baarmoederhals.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Om ontstekingen tegen te gaan kun je met kruiden uit de natuur heel veel doen. De toegepaste kruiden staan bekend om de grote aanwezigheid van werkzame stoffen tegen ontstekingen. De ingrediënten van de gezondheidsthee ontstekingsremmend zijn: Duivelsklauw, Kurkuma, Gember, Rozemarijn, Kaneel en kruidnagel.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Als ontstekingen gedurende meer dan 42 dagen aanwezig zijn, worden ze chronisch genoemd. Denk aan bv. spastische darm, prikkelbare darm syndroom (PDS), een froozen shoulder, een persistente Lyme Borreliose, hooikoorts, astma of de ziekte van Alzheimer.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Fastfood, alcohol, vlees en suiker zorgen voor slechte darmbacterien en daarmee ontstekingsreacties in het hele lichaam die weer ziektes als diabetes en hartaandoeningen aanjagen.
Er zijn een aantal bloedonderzoeken die kunnen aangeven of er in het lichaam ontstekingen zijn. Daarmee kan men echter nog niet bepalen of zo'n ontsteking door systeemvasculitis wordt veroorzaakt of door een bacterie of virus. Dat kan wel met de ANCA-test of door onderzoek van een biopt (stukje weefsel).