De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Optimale dikte: om een goede betonvloer te krijgen, moet je er voor zorgen dat de vloer een dikte heeft van 10 à 12 cm (i.c.m. vloerverwarming) of 8 cm (zonder vloerverwarming).
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Bij een terras of oprit in beton is een minimale dikte van 15 cm nodig. Afhankelijk van het gewicht dat het beton moet dragen en het gebruik kan je zelfs gaan voor een betonvloer met een dikte tot 25 cm.
De eerste laag van een vloer is een draagvloer. Deze vloer noemt men ook wel de constructievloer. De minimale dikte voor een constructievloer is 12 centimeter. De meest voorkomende dikte voor constructievloer ligt tussen de 15 en 20 centimeter.
Betonvloer garage: 18-20 cm. Oprit van beton: 18-20 cm. In huis: betonvloer op zand: 15-20 cm. In huis: betonnen dek-/afwerkvloer: 5-10 cm.
Cementgebonden gietvloer (4 à 8 mm dik)
Een cementgebonden gietvloer wordt ook woonbeton genoemd. Het is een dunne cementgebonden vloer die je op elke vlakke en droge ondergrond kan laten aanbrengen.
De kans op scheuren of zelfs breken van de betonnen platen is groot. Een nauwkeurige betonplaat fundering voorkomt deze problemen. De fundering van een betonplaat bestaat onder andere uit een zandbed voorzien van het juiste zand.
De gemiddelde kosten voor het laten storten van een betonvloer zitten tussen 30 euro en 120 euro per m². Dit is inclusief beton en de mensen en incl btw. Als je isolatie er onder wilt kost dat 20 euro per m² extra en wil je het beton glad laten afwerken (vlinderen), dan kost dat 25 euro extra.
De prijzen van beton variëren tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. Dit is echter afhankelijk van het soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Tegels of beton
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
Beste vloerisolatie betonvloer
Hiervoor zijn bijvoorbeeld isolatiefolie, glas- en steenwol geschikt. Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kan isoleren vanaf de bovenkant ook op verschillende manieren. Het beste materiaal is niet te dik, heeft een hoge isolatiewaarde en is drukvast.
Het klopt dat beton op zich reeds over een isolerende werking beschikt, maar dit neemt niet weg dat er bijvoorbeeld een koudebrug kan ontstaan. Om deze koudebrug tegen te gaan kan je er voor kiezen om speciale isolatie aan te brengen. Dit kan zijn: PUR- of PIR-schuim.
Doorgaans worden de volgende isolatiematerialen gebruikt: EPS: wanneer je genoeg ruimte onder je betonvloer hebt, kun je geëxpandeerd polystyreen (EPS) aanbrengen. In de volksmond staat dit materiaal bekend als piepschuim. EPS is een goedkope en betrouwbare keuze voor het isoleren van betonnen vloeren.