De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Ook wij zijn er dol op. Op Keukenliefde vind je dan ook wel meerdere recepten voor tomatensoep.
De meest gegeten soep van Nederland!
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Soep maken met extra veel groenten. Als je gezond wil eten, dan helpt soep je daar zeker bij. Soep is namelijk het ideale gerecht om extra veel groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld een goedgevulde groentesoep of broccolisoep met extra groente.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep brengt vocht aan
De voedingsdriehoek adviseert om elke dag voldoende water te drinken. Soep kan, ter afwisseling van een glas water, bijdragen tot de dagelijkse inname aan vocht. Met een kom gezonde soep (200 ml) neem je ongeveer een zevende van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht in (ongeveer 1,5 liter).
1 liter soep is genoeg voor 4 personen.
Zo weet je precies hoeveel je straks in elk bord schept. Een beetje extra soep maken kan nooit kwaad: een restje kun je makkelijk bewaren in de diepvriezer.
Soep komt van het Franse 'soupe' en is een vloeibaar afkooksel van groenten en/of vlees. In veel mindere mate wordt vis en gevogelte voor soep gebruikt.
Druivenrassen met hoge zuren vullen de soep goed aan. Rode wijnen van de Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc druif zijn een uitstekende begeleider bij dit gerecht. Bij een lichtere soep, zoals een groentesoep of kippensoep, kunt u het best een droge witte wijn schenken.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Elke bouillon of soep wordt lekkerder van verse kruiden. Een bouquet garni – een kruidenzakje, kruidentuiltje of net hoe je het wil noemen – bestaat doorgaans uit drie kruiden: verse tijm, peterselie en laurierblad.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen. Mineralen zoals kalium, wat veel in groenten zit, blijven ook goed aanwezig in soep.
Waarom is soep gezond
Eerst en vooral is het een gemakkelijke manier om meer groenten te eten. Zo bevat een portie soep al snel een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Soep bestaat natuurlijk voor een groot deel uit water.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).
Het eerste echte bewijs van het eten van soep, stamt uit 6000 voor Christus. Alle culturen in de wereld eten soep, hoewel de soorten soep erg verschillen.
Tomatensoep is in allerhande varianten en diverse substanties wereldwijd geliefd, van Mexico (waar de tomaat vandaan komt) tot China, en van Spanje tot de VS. De bekendste tomatensoepverspreider was geen kok maar een kunstenaar, te weten Andy Warhol (geboren Andrew Warhola, 1928-1987).
Het woord 'soep' is afgeleid van een oud Proto-Germaans woord 'sup', waar ook het Nederlandse woord 'sop' vandaan komt. Het betekende dan ook 'sop' of 'bouillon'. Dit woord kwam ook voor in het Latijnse woord 'suppa', dat betekende 'brood gedipt in soep of bouillon'.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Een portie soep is dus niet alleen goed voor de dagelijkse hoeveelheid groenten, maar ook voor de dagelijkse hoeveelheid vocht. Dat soep snel vult hebben we te danken aan het resistente zetmeel dat we binnenkrijgen door de hoeveelheid groente in de soep.Dit beide maakt soep een perfecte maaltijd voor de lijn.
Het lichaam vindt het prettig om warme voedingsmiddelen binnen te krijgen. 's Ochtends een soepje als ontbijt kan dan erg prettig zijn. In de ochtend iets warms eten is goed, omdat je dan het Aarde-element helpt. Dat is tussen 7 en 11 uur. Dan zijn de maag en de milt op hun sterkst.
Omdat soep weinig vet en veel vocht en groenten bevat, is het goed voor de lijn en voor je cholesterol. Mensen die vaak soep eten, hebben een lagere BMI.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.