Mayonaise is één van de meest populairste sauzen ter wereld, en dus daardoor ook één van de meest gegeten sauzen ter wereld.
Mayonaise: vol en rond
Zo ook de bekendste saus in de Nederlandse keuken. Het verschil in smaak is groot: de één smaakt zurig, de ander zoet en weer een ander vol en rond.
De eerste saus
De allereerste saus zou een saus met ui geweest zijn. Zij bestond uit fijne plakjes gebakken ui, witte bonen, azijn, een beetje bloem en eventueel enkele lepeltjes room. Andere sauzen werden pas omstreeks 1950 bij frieten geserveerd.
Mayonaise: de beroemdste saus. Met eidooier, olie, azijn en soms een druppeltje citroensap.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Ronde 1: alle calorieën tellen
Mayonaise, de oude dame onder de frietsauzen, wint met overmacht. Per 100 gram krijg je 664 kilocalorieën binnen. Een goede klodder op je friet (20 gram) levert dus al 133 kilocalorieën op, vergelijkbaar met een hele kroket.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. Een zelfstandig naamwoord op -s krijgt in het meervoud doorgaans een z: laars-laarzen, hals-halzen.
Welke saus bij de frikandel
Een frikandel is ook lekker met mayonaise, pindasaus, ketchup of curry. Daarnaast is een frikandel op een broodje ook echt een aanrader.
Een krachtige saus met een goed doorsmakende tomatenbasis en een verfijnde kruidenmengeling. Deze Americain saus is een ware ode aan de krachtige westerse smaken.
Smikkelsaus®, de saus die al decennia op de markt is, is terug van nooit weggeweest. Nu om snel, vers, makkelijk, milieuvriendelijker en veel goedkoper zelf te maken. De Smikkelsaus® kruidenmix oplossen in water, mayonaise, curry en fritessaus erbij roeren (gehele recept ook op etiket) en klaar is Kees/Katrien!
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Calvé Belgische Mayonaise is gemaakt van goede en pure ingrediënten zoals plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren. Dat proef je! Jouw vertrouwde Calvé Belgische Mayonaise is heerlijk vol van smaak, friszuur en net iets zuurder dan de normale mayonaise.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.