Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
✓ Combineer stevige, dikkere pasta zoals Fusilli en Farfalle met een stevige saus, met vlees (Bolognese), room of pesto. ✓ Bij ei-pasta, zoals Tagliatelle en Orecchiette, hoort een subtiel romige saus, bijv. met champignons of spek (Carbonara).
Of je veel of weinig saus wil, is een persoonlijke keuze. Je mag rekenen op een halve liter saus voor 10 personen.
Platte pasta's
Zo geldt voor platte pastasoorten (tagliatelle, pappardelle) dat zij het beste samengaan met goed gevulde vleessauzen zoals bolognese.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Tagliatelle is over het algemeen tussen de 5 en 8 mm breed. Ook al wordt Tagliatelle meestal vers en zelfgemaakt, het is ook als droge paste te krijgen. De klassieke saus bij Tagliatelle is de Bolognese saus.
Een mengsel van mediterraanse kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano en knoflook met een rijke tomatensmaak. Perfect voor alle Italiaanse gerechten zoals spaghetti, pasta, pizza en salades.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Spaghetti & linguine
Lange, dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguine gebruik je bij een dunne saus. Deze pasta kun je goed serveren bij een carbonara, fijne tomatensaus of bij een saus op basis van wijn voor bijvoorbeeld een pasta vongole.
Korte pastasoorten zoals penne en rigatoni gaan perfect samen met stevige sauzen, zoals een ragù of chunky groenten- of tomatensaus.
Als je het echt wil eten zoals ze het in Ligurië doen, eet je de pesto met de pastasoort trofie – maar je ziet het ook vaak met trenette, fettuccine of fusilli.
De waarden wijken niet zoveel van elkaar af. Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Grand' Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal).
'Plus Pastasaus basilicum' bevat het minst aantal koolhydraten én suikers, namelijk 6,5 gram koolhydraten en 4,5 gram suikers per 100 gram.
Net zoals mijn moeder altijd doet gebruikte ik spaghetti als vermicelli, maar vervang het gerust door echte vermicelli of misschien wat noedels. Voor wat betreft de kip: je kunt ook kipfilet gebruiken, maar hou er rekening mee dat dit veel minder smaakvol is dan het kippenvlees van de poten.
Cannelloni. CANNELLONI, is een soort pasta, die bestaat uit grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe.
Dan is het enige wat je hoeft te doen de saus verwarmen en hem op smaak brengen. Een beetje peper en zout, een scheut olijfolie of een klontje boter doet al wonderen. Een klein beetje chilivlokken of verse basilicum ook. Tomatensaus kan ook lichtzuur zijn, dan kan een heel klein beetje suiker helpen.
Serveer de pasta met de bolognesesaus op een bord. Garneer de spaghetti bolognese met wat verse basilicum en Parmezaanse kaas. Tip: voor extra groenten voeg je wat champignons, bleekselderij of paprika toe. Of serveer de pasta met een frisse salade.
Pasta bolognese is een rijk gevulde saus en hoe rijker de saus is, des te sterker de wijn kan zijn. Ga voor een fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Het pastagerecht en de wijn zijn dan namelijk complementair aan elkaar.
Cannelloni. Cannelloni heeft de vorm van grote, dikke buizen: ideaal om te vullen dus (moet je alleen even een spuitzak hebben om de buisjes mee te vullen). Cannelloni wordt altijd in de oven bereid, net als een lasagne.